Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Otrava din iaz. O ploaie puternică ar putea să provoace un adevărat dezastru

Deoarece trăiesc în apropiere de iazuri de decantare, pline de substanţe toxice, mii de români se roagă să nu vină ploaia.

Aceste lacuri artificiale sunt pline de substanţe şi deşeuri toxice, multe dintre ele rămase din epoca de aur a mineritului românesc. În cazul unei ploi puternice, sterilul ar putea să o ia la vale şi să provoace un adevarat dezastru, informează stiri.tvr.ro

Iazul de decantare Valea Tărnicioarei se întinde pe 33 de hectare, cât 70 de stadioane de fotbal. Sterilul depozitat aici are o înălţime 80 de metri şi un volum de 8 milioane de metri cubi. A fost adus de la exploatarea Leşu Ursului, închisă în 2006. Iazul e încă activ, aşa că pericolul poate apărea în cazul unor ploi puternice.

Specialiştii spun că, în interiorul fiecărui iaz de decantare, există un miez aflat în acţiune care migrează dintr-o parte în alta a lacului în funcţie de cantitatea de apă acumulată. Acest miez poate crea probleme, dacă o cantitate mare de apă ar ajunge într-un timp foarte scurt în iaz.

În anul 2006, ploile abundente şi scurgerile de pe versanţi au afectat digul de protejare a pârâului Scăldători. Numai o minune a făcut ca masa de steril să nu o ia la vale peste locuinţele din preajmă. În cazul unei avarii catastrofale la iazul de decantare Tărnicioara, ar avea de suferit 120 de gospodării şi operatori economici. Societatea de Conservare şi Închidere a Minelor Conversmin a facut un proiect tehnic privind stadiul lucrarilor necesare în zonă, care a fost avizat de Ministerul Economiei. Iar în 2016 au fost alocate şi fonduri.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava susţin că, până acum, nu au primit solicitări de colaborare cu firma Conversmin. Până când se vor înţelege autorităţile, oamenii se roagă să nu plouă foarte tare.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*