O femeie din județul Suceava se numără printre cele șapte victime ale avalanșei mortale din Retezat. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), alpinişti profesionişti, au murit în accidentul respectiv, dar alături de ei se aflau alte cinci persoane, sâmbătă. Toate cele șapte persoane au fost surprinse de o avalanşă în Munţii Retezat, pe traseul din Şaua Bucurii spre Vârful Peleaga.
Din grupul de şapte persoane, cel surprins de avalanşă, au făcut parte Geta Dor Popescu, dar şi tatăl său – organizator al expediţiei pe Vârful Peleaga din Retezat, Erik Galucsi cu sora lui de 15 ani, dar şi tatăl celor doi copii, şi alte două femei, una din Bucureşti şi una din Suceava. Suceveanca a fost dusă la spitalul din Hunedoara, dar, din fericire, nu a necesitat internare.
„Au fost şapte persoane desprinse din grupul de 50 care au fost surprinse de avalanşă. Dintre cei şapte, trei au scăpat teferi, fără nicio leziune, doi au răni uşoare, câteva zgârieturi, iar doi copii au decedat. Cu toţii au experienţă montană şi erau bine echipaţi. A avut loc întâlnirea cu persoanele care au scăpat în urma avalanşei”, preciza şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Şase persoane au fost audiate de poliţiştii hunedoreni care fac cercetări in rem în dosarul deschis pentru ucidere din culpă după ce doi copii, de 13 şi 14 ani, şi-au pierdut viaţa într-o avalanşă produsă în Masivul Retezat, părinţii urmând să fie audiaţi după înmormântare.
Cercetările vizează săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
„Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat următoarea situație de fapt: În data de 22 aprilie 2017, în jurul orei 07.30, un grup de persoane a plecat de la o cabană situată în Munții Retezat, cu intenția de a se deplasa pe Vârful Peleaga. Ca urmare a avalanșei ce s-a produs pe raza comunei Sălașu de Sus, două dintre persoane, ambele minore, au decedat”, informează Ministerul Public.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg, la care a fost înregistrat dosarul, au trimis, luni, un referat la Parchetul General. Prin acesta solicitau preluarea cauzei de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, invocând complexitatea acesteia.
Împreună cu referatul, la Parchetul General a fost transmis și întregul dosar.