La data de 1 aprilie 2017 s-au împlinit 76 de ani de la masacrarea românilor bucovineni la Fântâna Albă din Ucraina. Nici până astăzi nu se cunosc câți bucovineni au fost uciși de autoritățile comuniste din acea perioadă.
Președintele organizației sucevene a Partidului Verde, Dan Acibotăriță, atrage atenția că statul român, după 27 de ani de democrație, „nu prea dă semne că este interesat să afle adevărul despre moartea românilor în 1941”.
„Blocaje aproape sunt peste tot. Din punctul nostru de vedere, al verzilor suceveni, adevărul povestit de supraviețuitorii masacrului de la Fânta Albă este Sfânt și te înspăimântă de cruzimea cu care a fost executat. Mii de români, copii, bătrâni, tineri, femei, au fost uciși pe teritoriul Ucrainei cu bestialitate și fără milă, numai din simplul motiv că erau români și au dorit să se întoarcă acasă. Partidul Verde filiala județeană Suceava consideră că statul român are obligația, față de bucovinenii uciși fără milă la 1 aprilie 1941 și față de istoria neamului, de a consimții adevărul, chiar dacă vine după 76 de ani. Nu poți exista ca stat, dacă nu-ți trimiți istoricii pentru a scrie și recunoaște o realitate, petrecută după ce s-a înfăptuit Marea Unire. Adevărul trebuie admis de toată lumea, oricât de dureros și costisitor ar fi”, susține Acibotăriță.
În masacrul de la Fântâna Albă, la câțiva kilometri de granița cu România, au murit, spun martorii locali, peste 3.000 de români bucovineni, într-una dintre cele mai cumplite drame ale istoriei noastre. Pe 1 aprilie 1941, o coloană tăcută formată din femei, copii, bărbați, purtând un steag alb, dar și icoane, cruci și prapuri din biserică, se îndrepta către frontiera cu România. Oamenii aflaseră, de la agitatori ai serviciilor speciale sovietice care au cutreierat satele pe Valea Siretului timp de câteva săptămâni, că ‘se va deschide granița pe 1 aprilie’, recent trasată în urma pactului Ribbentrop-Molotov și că, astfel, se vor putea refugia în Patria Mamă, de care fuseseră despărțiți atât de brutal.