De la 1 martie se vor elimina comisiile de specialitate de la nivelul caselor de sanatate. Potrivit deputatului Maricela Cobuz, eliminarea sistemului de birocratizare privind accesul la tratament pentru pacienții din cadrul programelor naționale și pacienților cu afecțiuni cornice de tipul (leucemie, limfoame, epilepsie, parkinson, boli endocrine și hormoni de creștere, boli psihice la adulți și copii, cardiologie, afecțiuni ginecologice) vine în sprijinul pacienților de a accesa rapid tratamentul adecvat. Acest lucru a devenit posibil prin reducerea timpului de decizie prin desființarea comisiilor, toată decizia finală în alegerea tratamentului având-o medicul curant.
„În calitate de medic primar pediatru la Spitalul Județean de Urgențe” Sf.Ioan cel Nou” Suceava, am întâlnit situații în care procesul de decizie pentru stabilirea unui tratament a durat mai mult de o lună de zile. Prin eliminarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Sănătate și a celor județene, se contribuie începând cu data de 1 martie 2017, la accesul pacientului la medicamente din momentul stabilirii diagnosticului, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate a protocoalelor terapeutice.
Ca urmare, prescrierea de medicamente va fi făcută de către medicul specialist, așa cum prevăd protocoalele terapeutice aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008 cu modificările ulterioare”, susține Cobuz.
În anul 2016, la niveul CAS Suceava au funcționat 9 comisii de avizare a tratamentelor medicale în cadrul programelor naționale de sănătate (oncologie și diabet, în special bolile cronice amintite mai sus). În aceeași perioadă au beneficiat de medicamente aprobate prin comisiile pentru monitorizarea tratamentelor constituite la nivel CAS Suceava și CNAS: Programul național de diabet 1297 beneficiari cu suma de 2.484.642,77 lei, medicație aprobată prin comisie constituită la CAS Suceava. Programul național de oncologie 41 beneficiari cu suma de 208.682,10 lei aprobate la nivel de CAS Suceava, 114 beneficiari cu suma de 7.228.136,21 lei aprobate de comisia consituită la nivel de CNAS.
Pentru bolile cronice în județul Suceava au beneficiat 1568 de pacienți de tratament în valoare de 3.116273,88 lei cu aprobarea comisiilor la nivelul CAS Suceava și 588 pacienți cu tratament în valoare de 17.916.133,68 lei aprobate de comisiile la nivel național.