Marti 26 Noiembrie 2024, Actualizat acum 330 zile 12:00 am

Zonele cu pericol de inundație, monitorizate de SGA. Vezi care sunt punctele critice!

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava monitorizează zonele în care creştea temperaturilor şi eventualele precipitaţii lichide ar putea duce la apariţia situaţiilor de urgenţă.
Potrivit directorului executiv al SGA Suceava, Daniel Drăgoi, situația de urgenţă apare la producerea de blocaje cu gheţuri, de natură să se constituie într-un iminent pericol de inundare a zonelor riverane. El a amintit că zone critice sunt identificate în comunele Cîrlibaba, Ciocăneşti Iacobeni, Dorna Arini, Broşteni, Poiana Stampei, Dorna Candrenilor, Crucea şi Fundu Moldovei, respectiv pe cursurile Bistriţei, Dornei şi Moldovei.

În potenţial pericol de inundare este şi municipiul Vatra Dornei, aglomerări de sloiuri fiind posibile în zona Argestru şi zona Podu Verde, pe râul Bistriţa, dar şi în cea a prizei alimentare cu apă, Roşu, pe pârâul Dorna.

Podurile de gheaţă au o grosime cuprinse între 40 cm pe Dorna şi 7 cm pe Şomuzu Mare, însă, deocamdată, nu sunt formate blocaje care să ridice probleme de inundaţii, debitele fiind staţionare şi mai mici decât cele multianuale.

Recomandăm populaţiei să evite traversarea pe poduri de gheaţă a cursurilor de apă sau a lacurilor de acumulare, dar şi practicarea sporturilor pe apa îngheţată, deoarece, din cauza fluctuaţiilor de temperatură prognozate pentru perioada următoare, grosimea gheţii nu poate susţine greutate mare”, susține directorul executiv al SGA.

Măsuri privind reducerea eventualelor efecte ale fenomenului de zăpor

Drăgoi transmite că odată cu creşterea temperaturilor se activează programul de măsuri privind reducerea eventualelor efecte ale fenomenului de zăpor pe râurile Bistriţa şi Moldova, precum şi pe afluenţii acestora, program întocmit de Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi aprobat de prefectul județului, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Printre măsuri se numără verificarea şi întreţinerea secţiunilor de scurgere ale podurilor şi podeţelor, unde se pot forma aglomerări de gheţuri, cât îndepărtarea din albiile majore a depozitelor de material lemnos, stogurilor de furaje sau a altor materiale care pot fi antrenate de apă.

La nivelul primăriilor, va fi asigurată permanenţa cu membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, între timp fiind verificate şi pregătite acţiunile de evacuare a populaţiei, animalelor şi bunurilor materiale. În situaţia producerii de inundaţii, în măsură să acţioneze sunt două detaşamente de intervenţie pentru sprijinirea evacuării, recuperării şi reabilitării.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*