Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Ajunul Bobotezei. Ce trebuie să faci astăzi și ce nu ai voie. Cum își pot afla fetele ursitul

busuiocBoboteaza, serbata de ortodocsi in ziua de 6 ianuarie, incheie ciclul sarbatorilor de iarna si are, pe langa intelesurile crestine, trasaturi de mare sarbatoare populara. Celebrata de catre ortodocsi la fiecare inceput de an, pe 6 ianuarie, Boboteaza semnifica sfintirea apelor din intrega lume, a intregii creatii, dupa cum Iisus Domnul s-a coborat in raul Iordan pentru botez. Insa, Ajunul Bobotezei este un moment mai important decat sarbatoarea in sine pentru fetele care isi asteapta ursitul. Astfel, in ajunul Bobotezei se pregateste o masa asemanatoare cu masa din ajunul Craciunului.

like-facebookPe masa din «camera de curat» se asterne o fata de masa, aleasa special pentru acest moment, sub fata de masa se pune fan sau otava iar pe fiecare colt se pune cate un bulgare de sare. Deasupra se aseaza douasprezece feluri de mancare: coliva, bob fiert, fiertura de prune sau perje afumate, sarmale («galuste») umplute cu crupe, bors de «burechiuse» sau «urechiusele babei» – bors de fasole alba in care se fierb coltunasi mici, umpluti cu ciuperci, ce au colturile lipite in forma de urechiuse -, bors de peste, peste prajit, «varzare» – placinte de post umplute cu tocatura de varza acra -, placinte cu mac etc.
Pana la sosirea preotului cu Iordanul sau Chiraleisa, nimeni nu se atinge de mancare iar, imediat dupa sfintirea mesei, parte din bucate sunt adaugate in hrana animalelor pentru «a fi protejate de boli si pentru a fi bune de prasila».

Obiceiurile se respecta

Ajunul Bobotezei este foarte important. Si asta pentru ca e zi de post, ca jertfa a omului inaintea primirii apei sfintite. Cei care au mari necazuri si tinerii care doresc sa aiba noroc in casnicie tin post negru in aceasta zi Preotii merg din casa in casa, pentru a binecuvanta si a stropi cu agheazma toate acareturile. Si primesc in schimb fuioare de canepa sau, mai nou, sculuri de lana, colaci si bani. Din fuior se vor face obligatoriu funii pentru clopote si gropari. Si asta pentru ca Maica Domnului va face din ele plasele cu care va scoate din iad sufletele care vor reusi sa se agate.

Fetele stiu ca trebuie sa fure o ramurica din manunchiul de busuioc cu care preotul stropeste si sa o puna sub perna, in noaptea dinaintea Bobotezei. In vis, cu siguranta li se va arata ursitul. E mare pacat sa speli ceva in aceste zile. Se mai spune ca fetele care cad pe gheata de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an. Traditia cere ca de Boboteaza sa se manance piftie si grau fiert si sa se bea vin rosu. Nu care cumva sa te certi cu sotul, caci de asta veti avea parte tot anul!

Sursa: Bzi.ro.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*