Interpretul de muzică populară, Alexandru Dumbravă, în vârstă de 82 de ani, a fost condus, marți, pe ultimul drum de familie, foști colegi și prieteni. Slujba de înmormântare a fost oficiată de patru preoți și a avut loc la Biserica „Invierea Domnului” din municipiul Suceava după care cortegiul funerar a plecat spre cimitirul nou Pacea.
Originar din Ardeal, dar stabilit alături de cea care i-a fost alături foarte mulți ani, interpreta de muzică populară Viorica Galan, în comuna suceveană Dumbrăveni, Alexandru Dumbravă a iubit nordul Moldovei și despre aceste minunate locuri a spus nu numai în discursurile sale dar și prin cântec.
A activat atât la Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, cât și la Ansamblul „Rapsozii Botoșanilor” din Botoșani. A cântat alături de Sofia Vicoveanca, Traian Straton, dar și cu artiști de muzică populară cum ar fi Daniela Condurache și Laura Lavric .
Chiar dacă a ieșit la pensie de ani buni, nu a stat deoparte, ci era instructor la două ansambluri folclorice „Sălceanca” din Salcea și „Dumbrava” din comuna Dumbrăveni.
Alexandru Dumbravă a încetat din viață la sfârșitul anului trecut în urma unui atac cerebral. El a fost atât cetățean de onoare al comunei Dumbrăveni cât și al municipiului Suceava.
Au fost, alături de familia îndoliată, membri ai celor două ansambluri folclorice „Salceanca” și „Dumbrava”, directorul Ansamblului Folcloric „Rapsozii Botoșanilor” din Botoșani, Dan Doboș, interpreții de muzică populară Laura Lavric, Daniela Condurache, George Finiș, trompetistul Constantin Mândrișteanu, virtuozul acordeonist Dan Decebal Chitic, vicepreședintele CJ, Gheorghe Niță, directorul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, directorul Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu” din Suceava, Ioan Băițan, viceprimarul comunei Dumbrăveni, prieteni, dar și suceveni simpli care l-au îndrăgit pentru cântecele și vocea sa inegalabilă.
„L-am cunoscut venind la mine să ia legume ecologice, știind că soția mea și soția lui sunt din aceeași comună, Dumbrăveni. A venit de vreo cinci ori la mine la fermă, îi plăceau enorm culturile și cânta romanțe în mijlocul lor. Un om extraordinar. L-am apreciat foarte mult. S-a implicat în dezvoltarea culturii în special, a tineretului de care nu prea se ocupă nimeni. El împreună cu soția, Viorica Galan, s-au implicat în dezvoltarea acestui segment. Au înființat două ansambluri la Salcea și Dumbrăveni.A promovat cultura până a închis ochii”, a spus Vasile Mătrășoaia, fermier din Dumbrăveni.
„Nu l-am cunoscut personal, dar am fost la spectacolele susținute. Am acasă casete și discuri din alea pentru picap cum li se spunea. Eu ascult muzica populară acasă…Înainte erau spectacole gratuite și lăsam totul și mergeam să-l aud cum cântă pe el, doamna Viorica Galan, Traian Straton. Ieri, abia am auzit că a murit și am ținut să vin la înmormântare. Păcat că sunt puțini artiști.A fost un om tare de treabă”, a spus Doina Nimigean, în vârstă de 67 de ani, Burdujeni.
Interpretul de muzică populară George Finiș a adăugat: „Când eram copil iubeam folclorul și îl iubeam în mod special, pe Alexandru Dumbravă pentru că avea niște cântece specifice zone.Un exemplu este „Din Suceava la Humor/Dealuri urc și văi cobor”, dar și alte cântece care îmi plăceau. Nu mă gândeam atunci că o să ajung și eu să cânt. Bineînțeles că trecând anii,pașii m-au dus către Suceava și l-am cunoscut, ne-am împrietenit și am ținut acea prietenie și am comunicat foarte mult. Se bucura de succesul meu. Îmi pare nespus de rău că a ajuns la sfârșitul ghemului dar rămâne unul din interpreții de valoare ai Bucovinei chiar dacă a fost ardelean. S-a înrădăcinat la noi și lumea îl percepe într-un fel foarte frumos și regretă dispariția lui.Dumnezeu să-l ierte!”.
Interpreta de muzică populară Laura Lavric a venit special de la Iași la Suceava pentru a fi prezentă la slujba de înmormântare și pentru a-și lua rămas bun.
„ Eram la emisiunea „Dialog la distanță” acompaniată de Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, l-am întâlnit dar și înainte de această emisiune cântam la spectacole și l-am cunoscut atât pe el cât și pe Traian Straton, Sofia Vicoveanca. În Suceava era o grădină de vară care nu mai este, dar acolo se dădeau spectacole și Dumbravă avea cântece satirizate și avea un succes enorm. Mă uitam cum era atât de apreciat și lumea îl întorcea înapoi pe scenă și îmi spuneam<uite ce valoare e acest interpret>, eu fiind mai la început pe atunci în folclor. Îl urmăream cu drag iar pe urmă a avut câteva șlagăre despre zona aceasta dar el fiind ardelean. Marele nostru dirijor George Sârbu i-a schimbat numele din Dumba în Dumbravă și așa a rămas în amintirea nostră. Ne-am întâlnit apoi pe la filmări și spectacole. Un coleg bun, făcea succes, era iubitor de folclor, iubitor de această zonă deși nu era de aici, drept dovadă este multă lume care să-l petreacă pe ultimul drum.Ne pare rău dar asta e viața”, a spua Laura Lavric.