O femeie Suceava a fost nevoită să stea ore întregi pe un scaun, în sala de așteptare de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.
Potrivit Bzi.ro, joi dupa-amiaza, o femeie a fost transferata de la Suceava, la UPU din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi. In urma investigatiilor, medicii i-au pus diagnosticul de suspiciune neoplasm de tesuturi moi. Medicul de garda din UPU a incercat sa ia legatura cu Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi, pentru transferul pacientei. Bolnava nu a putut fi investigata, pentru ca medicul de la oncologie nu a raspuns. Femeia a fost nevoita sa stea pe un scaun, in UPU, pana a doua zi dimineata, si sa astepte un membru al familiei pentru a fi transferata la Institutul de oncologie. Bolnava a asteptat mai bine de 14 ore pana sa fie consultata de un medic oncolog.
„Pacienta nu a putut fi transferata la oncologie, pentru ca nu s-a putut lua legatura cu nimeni de la IRO. Pacienta era cu suspiciune de neoplasm de tesuturi moi. Pacienta a ramas in UPU si astazi (ieri- n.r.) dimineata, dupa ce a venit un membru al familiei si a putut a plecat la IRO. Noi am luat ieri dupa-amiaza legatura cu chirurgia oncologica, dar nu a raspuns nimeni. Exista doua chirurgii la oncologie: la cea de garda nu a raspuns nimeni, iar la cealalta ni s-a spus ca nu sunt de garda. Pacienta nu putea fi transferata decat cu avizul medicului de la oncologie. Daca era trimisa cu ambulanta, nu era primita, pentru ca nu au linie de garda si pacienta era trimisa inapoi la UPU, la Spitalul Sf. Spiridon. Daca pacientul nu are avizul medicul de la oncologie, bolnavul trebuie sa se programeze prin ambulatoriu. Noi primim toti pacientii oncologici, ii stabilizam, dar pentru confirmare diagnostic, tratament de specialitate si, eventual, internare, trebuie sa se ocupe medicii de la IRO”, a declarat dr. Gabriel Perianu de la UPU.
Medicul oncolog face garda la domiciliu si ar trebui sa raspunda la telefon si sa se deplaseze la spital ori de cate ori este solicitat. In realitate, acesta nu raspunde la telefon.
“Ar trebui sa existe o linie de garda si medicul sa raspunda solicitarilor venite din partea UPU pentru pacientii care ajung aici. Sunt pacientii care fac chimioterapie si ajung in UPU cu reactii adverse la tratament. Noi ii stabilizam, dar apoi ar trebui preluati de medicii de la IRO, pentru ca sunt pacientii dumnealor. Daca este vorba de un bolnav cu neoplasm in ultima faza, problema devine extrem de complicata, pentru ca are nevoie de ingrijiri paliative si nu sunt locuri”, a spus medicul Perianu.