Modificările legislatice din domeniul biomasei afectează furnizarea căldurii către sucevenii racordați la sistemul centralizat. Este vorba despre noua măsură a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care exclude lemnul de foc și resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă, creând dificultăți financiare pentru procesul de producție.
Acest lucru ar putea afecta amentarea cu căldură a celor peste 50.000 de locuitori ai orașului Suceava, racordați la sistemul centralizat de încălzire, deoarece Bioenergy Suceava, centrala de cogenerare ce utilizează resturi de lemn, rădăcini, crengi și rumeguș pentru producerea agentului termic, nu va mai primi certificate verzi, formule prin care erau subvenționate investițiile în surse de energie regenerabilă, de către distribuitorii de energie.
„Conform Strategiei Uniunii Europene pentru încălzire și a direcțiilor de dezvoltare din cadrul Strategiei Energetice 2016 – 2030 a României, se are în vedere promovarea cogenerării de înaltă eficiență, utilizând surse regenerabile de energie în sisteme centralizate de termoficare, aspecte pe care Bioenergy Suceava le-a implementat încă din 2013, atunci când a intrat în funcțiune și a înlocuit CET-ul vechi care funcționa pe bază de cărbune, reducând astfel semnificativ și poluarea locală. Mai mult decât atât, prin ultilizarea biomasei ca sursă de producere a agentului termic, Bioenergy Suceava reduce consumul de resurse epuizabile la nivel național, exploatând o resursă regenerabilă, care, până în 2013, polua râurile de munte, fiind un deșeu rezultat în urma tăierilor de pădure, care nu era strâns, ci rămânea și se deprecia în natură”, a declarat Adrian Bodea, președinte Adrem Invest și acționar Bioenergy Suceava, în cadrul unei conferințe de presă.
Practic, prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1534/2016 se motivează excluderea lemnului de foc pentru producerea de energie prin faptul că acest lucru are un impact negativ asupra aprovizionării cu lemn de foc a populației din mediul rural, cât și a creșterii prețului la lemnul de foc necesar încălzirii locuințelor.
„Reducerea veniturilor obținute din vânzarea certificatelor verzi, cumulată cu scăderea prețului acestora și scăderea prețului la energie electrică determină un flux financiar insuficient pentru desfășurarea activității în condiții de normalitate. Așadar, interzicerea lemnului de foc conduce la imposibilitatea asigurării încălzirii pentru populația municipiului Suceava racordată la sistemul de termoficare.”, a spus directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie.
Primăria Municipiului Suceava a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o solicitare prin care să dispună completarea Ordinului nr. 1534/2016 prin introducerea prevederii exprese pentru societățile care asigură energia termică populației, să utilizeze lemnul de foc și resturi din exploatare ca biomasă certificabilă, astfel încât să se poată menține în funcțiune centrala Bioenergy Suceava.