Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Un fost vicepreședinte de CJ face bani frumoși din afaceri cu „morminte”. Cum se vând locurile de veci

pomenire cimitir (1)Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Ilie Niță, candidat din partea ALDE pe locul I la Senat, cel care administrează cimitirul privat de lângă Cimitirul Pacea din municipiul reședință de județ, a trecut din nou la vândut locuri de veci după ce, la alegerile locale, partidul din care face parte nu a reușit să acceadă în deliberativul județului.

Potrivit unor surse, un loc de veci a ajuns la 250 de milioane de lei vechi. De sumele enorme pe care le-ar practica, la negru, Ilie Niță nu sunt străini nici paznicii și nici preotul lăcașului de cult. Dacă până acum patru ani, un loc de veci sărea de la 70 de milioane de lei vechi la 120 de milioane de lei vechi, iată că acum suma s-a dublat. Mai mult, Ilie Niță a și trecut la întrebat oameni cu stare din Suceava dacă nu își doresc un cavou.
like-facebook
Suma la care a ajuns pe piața neagră să se vândă un loc de veci în perimetrul bisericii din cimitirul privat i-a uimit pe mulți și nu le vine să creadă cum un personaj care își caută loc prin politică a ajuns să facă ce vrea cu un teren concesionat de la Primăria Suceava.

În data de 12 septembrie 2012, Serviciul contencios administrativ juridic al primăriei municipiului reşedinţă de judeţ a depus la tribunal a cerere de chemare în judecată a firmei Nil Construct SRL, reprezentată prin Ilie Niţă, la acea vreme vicepreşedinte de consiliu judeţean şi lider al Partidului Naţional Liberal. S-a cerut ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună rezilierea Contractului de parteneriat public – privat privind extinderea Cimitirului Pacea, înregistrat în 22 august 2005 şi predarea amplasamentului pe care se află extinderea cimitirului Pacea, cu plata despăgubirilor.

Motivele invocate în acel demers juridic sunt acelea că obiectul contractului de parteneriat public-privat îl constituia realizarea lucrărilor de investiţii înscrise în studiul de fezabilitate precum şi întreţinerea aleilor, clădirilor, instalaţiilor îmrejmuirilor, concesionarea locurilor de înhumare, efectuarea prestaţiilor necesare înhumării sau incinerării, executarea de construcţii funerare, asigurarea pazei şi ordinii în perimetrul cimitirului şi menţinerea apei freatice la adâncimi mai mari de 2 metri. Juriștii primăriei susțineau atunci că Nil Construct nu şi-a realizat obligaţiile contractuale în termenul stabilit în contract.

Nil Construct e în faliment în 2013, dar face în continuare bani din locurile de veci, persoana indicată să negocieze concesionări de morminte fiind în continuare Ilie Niţă. Să nu uităm că sucevenii sunt supăraţi de modul cum sunt gestionate locurile de veci la cimitirul Pacea Nou, unde preţurile pentru săparea unui mormânt sunt de patru ori mai mari decât în cimitirul vechi al Sucevei, adică patru milioane de lei vechi în loc de un milion, iar ridicarea şi punerea capacului pentru un cavou a ajuns să coste în cimitirul lui Ilie Niţă – două milioane şi jumătate de lei vechi. Cum se încasează aceşti bani, sunt sau nu fiscalizaţi, cum sunt folosiţi în continuare, sunt probleme care ar putea fi rezolvate printr-o eventuală investigaţie a inspectorilor ANAF.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*