Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Președinții și locțiitorii secțiilor de votare, instruiți înainte de alegeri. Primarii, atenționați să țină în priză aparatele de comunicare

instruire-alegeriUrmează zile încărcate pentru președinții și locțiitorii secțiilor de votare. Nu mai este mult până la alegerile parlamentare.  Astfel că, în conformitate cu programul de organizare al alegerilor, de luni, a început instruirea președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județ, instruiri care au loc pe zone. La Casa de Cultură din Suceava a avut loc, luni, instruirea președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din zona Suceava la care au fost invitați să participe și primarii. Au mai participat reprezentanții AEP,ISU,IJJ, STS, Direcției de Statistică și IPJ.
like-facebook
Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, a anunțat că în zilele de 9 și 10 decembrie, se vor distribui de către președintele Biroului Electoral de Circumscripție nr. 35 Suceava, președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare prin intermediul primarilor, buletinele de vot, ștampile cu mențiunea „Votat”, plicurile transparente securizate, listele electorale suplimentare, ștampile de control ale secțiilor de votare și alte tipizate, iar Direcția Județeană de Statistică va preda procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării.

În cadrul şedinţei, au fost prezentate principalele atribuţii ce le revin primarilor şi secretarilor în domeniul alegerilor, principalele evenimente şi incidente ce ar putea apărea în cursul derulării alegerilor, respectiv modalitatea de funcţionare al programului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Primarul sau împuternicitul acestuia pe bază de procură, împreună cu președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare însoțiți de pază armată, se vor prezenta, cu o mașină de o capacitate corespunzătoare volumului de materiale repartizate, la sediul Centrului Economic Bucovina pentru a ridica buletinele de vot și celelalte materiale, conform programării.

În cadrul întâlnirii, şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Suceava, Mihai Dascălu, le-a atras atenţia primarilor să ţină în prize aparatele de comunicare ce vor fi utilizate în ziua alegerilor deoarece acestea consumă foarte puţin şi este important să se facă teste pentru a se asigura că funcţionează bine.

La alegerile locale de anul acesta din iunie s-a utilizat pentru prima oară un sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de evitare a votului multiplu. Acest sistem a fost implementat de Autoritatea Electorală Permanentă împreună cu STS. În acest fel, alegătorii nu vor mai fi obligați să semneze pe proprie răspundere că nu și-au mai exprimat opțiunea electorală și în altă secție de votare.

Guvernul a adoptat, în octombrie, o hotărâre privind obligativitatea înregistrării video a procesului de numărare a voturilor în secțiile de votare din țară și din străinătate la alegerile parlamentare. În ziua alegerilor parlamentare nu se supraveghează video votul ca atare, între deschiderea și închiderea urnelor, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele de vot. Tabletele aflate în dotarea tuturor secțiilor de votare vor fi folosite pentru a înregistra video desfășurarea procesului de numărare a voturilor. Înregistrările vor fi realizate de operatorii tabletelor, iar prin intermediul acestora nu este vizată constituirea de probe în instanță.

Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în țară pot vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința. În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă existentă în secția de votare respectivă, președintele biroului electoral al secției de votare îndrumă alegătorul să voteze la secția de votare la care este arondat, în cazul în care este arondat la altă secție de votare sau înscrie în lista electorală suplimentară persoana care s-a prezentat la vot, dar care este omisă din lista electorală permanent și are domiciliul sau reședința în raza teritorială a secției de votare respective. După ce alegătorul semnează în lista electorală permanentă , membrii secției de votare respective îi încredințează acestuia buletinele de vot și ștampila cu mențiunea “VOTAT”.

Prefectul a atras atenția primarilor ca la secțiile de votare să existe rampe de acces pentru persoanele cu handicap. El a cerut ca accesul la secțiile de votare să se realizeze cât mai ușor și să fie marcate . Încăperile unde sunt amenajate secții de votare să fie uscate și să aibă lumină.

Plata îndemnizațiilor pentru membri birourilor electorale se va face începând din data de 12 decembrie 2016 la casieria Instituției Prefectului, fie individual sau prin delegat din partea primăriilor care va ridica sumele cuvenite pentru membrii birourilor electorale din unitatea administrativ teritorială.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*