Compania Națională a Uraniului (CNU), aflată într-o situație financiară extrem de dificilă și căreia i s-a cerut insolvența în instanță, își va concedia aproape o treime din salariați (332 de angajați dintr-un total de 1.106), cel mai probabil peste două săptămâni, estimând că va economisi în acest fel peste 1,7 milioane lei pe lună (circa 20,4 milioane lei pe an). Venitul lunar de completare pe care disponibilizații îl vor primi pe lângă ajutorul de șomaj va costa în total bugetul de stat peste 12 milioane lei până în 2018 inclusiv, scrie profit.ro.
“Planul de disponibilizare de personal întocmit de CNU prevede concedierea colectivă a unui număr de 332 salariați dintr-un total de 1.106 salariați, după cum urmează: Sucursala Suceava – 203 salariați, Sucursala Feldioara – 117 salariați, sediul CNU – 12 salariați. Disponibilizarea personalului este prevăzută a se efectua într-o singură etapă, data estimată la care vor avea loc concedierile colective fiind 30.11.2016”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern prin care se aprobă alocarea din bugetul de șomaj a sumei necesare acordării venitului lunar de completare pentru disponibilizații de la CNU.
Planul de disponibilizare a fost aprobat de acționarul unic al CNU, Ministerul Energiei, pe 4 noiembrie, măsura fiind inclusă anterior și în notificarea pe care autoritățile de la București au trimis-o Comisiei Europene cu privire la ajutorul de stat constând într-un împrumut de salvare pe 6 luni în valoare de 62 milioane lei pe care Ministerul Energiei l-a acordat recent companiei. Comisia a aprobat ajutorul de stat pe 30 septembrie.
“Prin aplicarea măsurii de disponibilizare a celor 332 de salariați, cheltuielile lunare cu personalul se vor reduce cu 1.705.084 lei. La nivelul anului 2017, reducerea cheltuielilor cu personalul va fi în valoare de 20.461.008 lei, productivitatea muncii urmând a crește, la sfârșitul anului 2017, la 145,46 mii lei/ persoană, față de 37,02 mii lei/ persoană, cât este estimată productivitatea muncii la sfârșitul anului 2016, fapt ce va contribui la echilibrarea bugetului de venituri și cheltuieli și la îmbunătățirea indicatorilor economico-financiari ai CNU. Influența/costul disponibilizării salariaților, corespunzătoare venitului de completare asupra bugetului asigurărilor pentru șomaj este de 12.444.190 lei, din care: 161.352 lei în anul 2016, 7.621.060 lei în anul 2017 și 4.661.778 lei în 2018”, se menționează în nota de fundamentare.
În document se mai arată că, în contextul reglementărilor legale în vigoare, CNU își asigură veniturile în baza contractului comercial încheiat cu Nuclearelectrica (SNN) pentru livrarea dioxidului de uraniu necesar centralei nucleare de la Cernavodă, precum și a contractului încheiat cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) din subordinea Ministerului de Interne, pentru achiziționarea de octoxid de uraniu la rezerva de stat, ambele contracte deținând o pondere de aproximativ 95% din veniturile realizate.
“Ca urmare a deciziei SNN de reziliere, în decembrie 2015, a contractului comercial încheiat cu CNU pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu în favoarea unui furnizor non-european și imposibilității încheierii unui contract cu ANRSPS pentru constituirea stocului de octoxid de uraniu pe anul 2016 la rezerva de stat, CNU se află în prezent în imposibilitatea vânzării produselor realizate și implicit a obținerii resurselor financiare necesare continuării activității și efectuării plăților către furnizorii de utilități, materiale, servicii (pază, servicii de transport feroviar pentru minereu, transport de persoane), bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, fondul de mediu etc”, se afirmă în nota de fundamentare.
Într-un document al ministerului de la finalul lunii septembrie, prezentat de Profit.ro, se arăta că salariații CNU nu și-au primit integral salariile pe luna august, din cauza crizei de bani cu care se confruntă compania.
CNU a terminat primul semestru al acestui an cu o cifră de afaceri de 5,44 milioane lei, cu aproape 90% mai mică decât în perioada similară a anului trecut (50,53 milioane lei), după ce a pierdut, în decembrie 2015, contractul de furnizare de pulbere de dioxid de uraniu către Nuclearelectrica, operatorul centralei atomice de la Cernavodă, care a preferat să cumpere mai ieftin de la o companie canadiană. La 30 iunie 2016, CNU avea plăți restante în sumă totală de 19,48 milioane lei, de 3,7 ori mai mari decât își planificase pe întreg anul (5,27 milioane lei).
CNU anticipează pentru acest an pierderi de 101,3 milioane lei (22,5 milioane euro), comparativ cu un rezultat negativ de 138,3 milioane lei (circa 31 milioane euro) anul trecut. Ministerul Energiei a pus abia săptămâna trecută în dezbatere proiectul privind bugetul de venituri și cheltuieli al companiei. Potrivit documentului, compania și-a planificat venituri totale de 43,5 milioane lei, la cheltuieli de 144,8 milioane lei.