Un sucevean are o pasiune mai puţin obişnuită în care a investit câteva zeci de mii de euro: creşterea găinilor de rasă pură, a iepurilor şi păunilor. Are adunate în curtea gospodăriei sute de exemplare. Chiar dacă pasiunea sa nu îi aduce venituri mari, spune el, se simte mulţumit că face ce îi place. Dragoş Guliucic, de 50 de ani, din localitatea suceveană Ipoteşti a făcut o pasiune pentru creşterea iepuraşilor şi a păsărilor. Însă nu orice fel de …. ci de rasă. Suceveanul a dobândit aceast hobby încă din copilărie. Părinţii săi au crescut porumbei, iar în copilărie a crescut canari.
De-a lungul timpului însă Dragoş Guliuc a reuşit să transforme această pasiune şi într-o mică afacere. Nu se poate mândri că scoate bani foarte mulţi de pe urma pasiunii sale, însă rezultatele obţinute la concursurile la care participă îi dau o satisfacţie cu mult peste cea materială. Pentru a avea în curte animale şi păsări de rasă a călătorit în ţări precum Germania, Austria, Ungaria Slovacia dar şi multe judeţe din ţară.
Un iepure se vinde cu 300 de euro
În colecţia sa de iepuri fac parte Castorul Rex, Uriaşul Gri German, Uriaşul Alb German sau … Marele Berbec. Suceveanul este membru al Asociaţiei Fantezia Ţara de Sus, o asociaţie a crescătorilor de animale şi totodată arbitru pentru animale şi păsări.
Cel mai frumos iepure din curtea sa este un Uriaş Gri German care cântăreşte 10 kg. Spune că unui urecheat care a depăşit această greutate i se pune sub semnul întrebării calitatea cărnii. Alături de găini şi păuni , urecheaţii l-au atras de mic. A învăţat tot ce ştie despre iepuri citind necontenit, dar şi lovindu-se mereu de obstacole.
Când l-a prins pasiunea, prin adolescenţă, cam toţi au râs de el.
„Era o vorbă la noi, că iepuri cresc numai sărăntocii. Gospodarii ţin porci, găini şi vaci. Am început să adun în curte atunci şi găini de rasă pentru a nu stârni prea multă vorbă în sat ”, povesteşte Guliciuc.
Nu trăieşte însă din creşterea urecheaţilor şi a găinilor şi spune că în România cu greu ar putea cineva să o facă.
„Românii nu se dau în vânt după carnea de iepure, deşi e mai sănătoasă decât a altor animale, nu are colesterol şi e foarte gustoasă. Apoi statul nu oferă niciun fel de sprijin, nu există firme care să preia producţia iar organizaţiile de crescători de animale au alte treburi”, spune crescătorul.
Pentru iepurii săi, Dragoş Guliuc a citit şi în cărţi de specialitate ca să afle cum trebuie să-i îngrijească. Cunoaşte şi bolile urecheaţilor dar mai mult a învăţat după ce i-au murit cîţiva iepuraţi. Este vorba de hemoragia iepurelui, o boală care distruge o întreagă populaţie extrem de repede. Cel mai mare urecheat pe care l-a crescut, „Campionul”, cum singur l-a numit, are 10 kilograme, în condiţiile în care un iepure de rând abia cântăreşte 3-4 kilograme. Un iepure de rasă se vinde chiar şi cu 300 de euro bucata.
Găinile şi păunii se vând cu 100 euro bucata
Şi găinile de rasă sunt la mare căutare susţine suceveanul. Cele mai scumpe găini pe care le ţine sunt din rasa Combatanul malazesian şi Conchina care costă în jur de 100 de euro bucata. Bărbatul are exemplare şi din rasele Brahna, Plymouth Rock, Rhode Island şi Italiana argintie. Are deja adunate mai multe diplome câştigate la concursuri din judeţ şi din ţară. A vândut găini şi în ţară la Brăila, Botoşani, Neamţ şi Iaşi şi chiar în Finlanda.
„Un român stabilit în finlanda a venit la mine să cumpere găini de rasă şi a luat să crească acolo”, ne povesteşte Guliciuc.
Nu numai iepuri şi găini a adunat în curte suceveanul, ci şi păuni.Este foarte mândru de aceştia şi îi place ami ales când păunii îşi întind cozile şi pun stăpânire pe toată curtea.
Pe piaţă un pui de păun se vine cu 100 de euro. Păunul şef nu poate face cerinţelor de pe piaţă nu de alta dar oamenii cu dare de mînâ au făcut un fel de fiţă şi vor ca aceste păsări să le înfrumuseţeze gospădăriile.
„Oamenii care şi-au ridicat case frumoase şi chiar vile de lux vor să ţină în curte un animal sau o pasăre de rasă. Au început să caute pentru că până la urmă e frumos să ai ce admira în curtea casei”, a mai spus suceveanul.
Chiar dacă cheltuie bani în achiziţionarea animăluţelor şi a păsărilor, soţia sa Elena nu l-a întrebat niciodată cât a cheltuit, spunând că i-a înţeles pasiunea chiar de când l-a cunoscut.