Consiliul Județean (CJ) Suceava a aprobat, joi, reamenajarea sălii de şedinţe „Bucovina” cu suma de 210.000 de lei. Chiar dacă s-au contrazis în declarații consilierii liberali cu cei social-democrați, după jumătate de oră, proiectul de hotărâre a trecut.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că anul viitor se va face un studiu de fezabilitate pentru modernizarea curții interioare și va fi nevoie de o sumă mai mare de bani însă în acest an se vor aloca bani pentru modernizarea sălii de ședințe și pentru sistemul de vot electronic.
„Am propus încă din luna august achiziționarea aparaturii pentru votul electronic. Vedeți și dvr.în ce situație suntem? Ne plimbăm cu urna pe la fiecare dintre dvr…Sistemele moderne le putem avea și noi și o amenajare a acestei săli de ședință ca să fie condiții optime de desfășurare a ei ,pentru ca și presa să poată avea acces mai mult și dotarea cu mobilier”, a spus Flutur.
La rândul său, consilierul județean PSD, Mihai Grozavu, a spus că reamenajarea sălii de ședințe ar trebui să se facă odată cu studiul care ar trebuie să se facă pentru amenajarea curții pavilionului administrativ.
„De ce ar trebui făcută treaba asta? Pentru că acolo era prevăzut să se facă o sală numai pentru consilieri. De la nivelul 2 din Sala Irimescu se trecea într-o sală făcută din sticlă pentru nu aveau lumină birourile stânga-dreapta...”, a spus Grozavu.
Flutur: „Am cerut domnului Rabiniuc i-am cerut eu asa…Proiectul Cupola”, așa se chema.
Mihai Grozavu: „Domnule președinte, eu am continuat cu treburile astea de când știu în CJ și se vroia treaba asta. S-a făcut sala ,,Irimescu,,,s-au cheltuit bani și acolo, s-au scos birourile, s-au făcut modificări și nu a fost bună aceasală, s-a venit în sala Bucovina…Acum singura modernizare care am înțeles-o eu ,este să micșorăm această masă,să scoatem apa de pe mijloc și să ne mai apropiem unii de alții…Așa spune expunerea de motive…Nu cred că este o soluție ci este o soluție de moment …Această sală a fost concepută pentru protocoale cu delegații străine.Atunci când vin să fie această atmosferă degajată în această sală…Mobilierul este vechi și este foarte bine…Ar trebui un studiu la urma urmei pentru modenizarea acestei săli și viitoarea sală ca sp fie unitară aceast Palat Administrativ…Așa dacă le facem pe bucăți,pe bucăți ies,pe urmă ne mutăm de aici în cealaltă sală”.
Flutur: „Ar trebui să ne gândim ca spațiile de aici să fie utile, ceea ce este greu, ca aceste săli de la etajul I sunt destul de des folosite penttru diverse prilejuri, întâlniri și ale întâlniri cu cei de la Prefectură,Colegiu Prefectural etc. Am pornit de la următoarea necesitate, ne-a arătat viața un maraton de 7 ore de ședințe de CJ la n moment dat, 35 de voturi uninominale care au însemnat buletine de vot și care a însemnat timp pierdut…care a însemnat să cer atunci presei să se retragă să lase culoare și așa strâmte ca să putem fi eficienți.Încă de la data aceea vă propuneam să găsim o formulă să amenajăm acest spțaiu în primul rând cu vot electronic care e civiliza și modern și trebuie să îl avem. Apoi, avem aici foarte mulți oameni cu statut de invitați fie de la instituții din subordine, directori din aparatul propriu al CJși trebuie asigurat un confort.În acest sens, am făcut această propunere și văr rog să fiți de acord cu ea.În paralel,demarăm acest studiu de fezabilitate și pentru cel din curtea interioară pentru că noi trebuie să pregătim o sală civilizată unde te întâlnești, fie și în deliberativ regional și când se face ședință cu Cernăuțiul.În 2008-2012 am modernizat sediul acesta o parte și a lipsit atunci puțin să trecem și la curtea interioară dar categoric o vom face, să găsim și soluția din punct de vedere ISU, să facem ceva european ca și carte de vizită.Nu vrea nimeni lux dar trebuie să fim transparenți și cu mass media și cu cei care vin aici și cu sistemul de vot să nu ne rupem nasturii de la haine”.
Consilier județean Mihai Grozavu: „Eu insist. E o clădire monument. Noi băgăm 2 miliarde de lei vechi pentru modernizare fără reparații. La ailaltă am plătit iar vreo 3 miliarde de lei vechi, hai să discutăm pe un studiu care să ne dea certitudinea că banii ăștia care îi avem îi cheltuim”.
Gheorghe Flutur: „Domnule Grozavu, eu cred că am venit cuu argumente și să evităm votul cu acea cutie.De aici vine majoritatea fondurilor, de la sistemul de vot electronic…Eu cred că e ceva firesc și normal să avem așa ceva în momentul de față”.
Consilier județean PNL Bădeliță: „Dacă vă uitați pe sumă 1,5 miliarde de lei vechi este ptr sistemul de vot electronic…Este necesar… Au fost situații penibile când s-a greșit numărătoarea voturilor.Noi dacă ne respectăm pe noi, invitații și presa trebuie să avem condiții minimale, că dvr ați ridicat problema că nu s-a numărat bine.E penibil ca în 2017 să trebuiască să numărăm cu cutiuța că nu putem avea un sistem de vot normal la pretențiile și la vremea în care trăim”.
Potrivit proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului judeţean, 140.000 de lei urmează a fi destinaţi achiziţionării sistemului de vot electronic, la care se adaugă 70.000 de lei pentru înlocuirea mobilierului existent. Necesitatea reamenajării sălii de şedinţe rezultă din rapoartele compartimentelor de specialitate ale executivului judeţean, acestea invocând „nevoia echipării cu un sistem audio-videoconferinţă-vot”, precum şi „nevoia înlocuirii mobilierului existent cu un mobilier de dimensiuni mai mici pe lăţime, pentru a putea asigura mai buna circulaţie a participanţilor la şedinţe, precum şi pentru integrarea sistemului audio-videoconferinţă-vot”. Pentru sala, pe lângă cele menţionate, se impune şi efectuarea unor lucrări de întreţinere reparaţii care vor fi decontate din bugetul propriu al Consiliului Judeţean.