În cadrul unei ceremonii solemne ce a avut loc, duminică, la orele amiezii, pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina al judeţului Suceava a primit drapelul de luptă, înaltă distincţie oferită unităţilor militare ca semn de recunoaştere pentru activitatea lor.
De la Bucureşti, la festivitate au venit secretarul de stat dr. Raed Arafat şi generalul de brigadă Ovidiu Vasilică, inspector general al IGSU dar și șefii IGSU din Botoșani, Iași și Neamț. Invitați la eveniment au fost omolgii IGSU din Ucraina și Republica Moldova.
După ce şeful IGSU a citit decretul de acordare a drapelului militar semnat de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi după o scurtă slujbă religioasă de sfinţire a drapelului, Raed Arafat a fost cel care i-a înmânat drapelul comandantului ISU Suceava , generalul de brigadă Ioan Burlui După ce a sărutat drapelul, Burlui a răspuns: “Servesc patria!”.
Apoi, comandantul s-a aşezat în faţa pompierilor militari, cu steagul în mână, şi le-a cerut să rostească după el jurământul specific. Astfel, în cor, puternic şi hotărât, pompierii au jurat să păstreze “ca pe lumina ochilor” drapelul de luptă tricolor, “simbol al unităţii, suveranităţii şi independenţei naţionale, al onoarei, vitejiei şi gloriei militare a poporului român, al tradiţiilor eroice străbune şi al patriei mele, România”. Șeful ISU Suceava, gen de brigadă Ioan Burlui a însoţit de garda de onoare, a defilat cu drapelul prin faţa militarilor care strigau “Ura! Ura! Ura!”.
Într-o scurtă cuvântare, dr. Raed Arafat le-a spus pompierilor: „Este o zi în care fără îndoială va rămâne în memoria instituției dvr. Drapelul de luptă se înmânează o singură dată unei unități militare și vine ca recunoștință a activității dvr. din partea celui mai înalt Guvern al statului român, respectiv din partea președintelui României care vi l-a conferit. Este un motiv de mândrie și un motiv de încurajare pentru voi ca să vă faceți treaba mai departe așa cum ați făcut-o până acum. Unitatea dvr. ca și orice unitate de pompieri se află în luptă continuă și în război continuu. Acest drapel vi se înmânează cu focul luptei care o duceți în fiecare zi împotriva timpului,minutelor,secundelor ca să ajungeți să salvați vieți. Sunteți în stare de luptă continuă ca să fiți alături de fiecare are nevoie de dvr. ,de cetățenii care pot să se confrunte cu diferite situații de urgență și pentru care speranța unică sunteți dvr., fie vorba despre foc,despre inundații,despre cazurile medicale de urgență unde colaborați și cu colegii de la serviciile de ambulanță dar orice alte situații care nu ne așteptăm la ele ,întotdeauna oamenii așteaptă să vină pompierii. Pentru tot ce ați făcut și pentru tot ce veți face, vă felicit”.
Festivitatea s-a încheiat cu defilarea pompierilor militari prin Piaţa Unirii, iar apoi cu o paradă a maşinilor şi autospecialelor pe care ISU Suceava le are în dotare. Tot în centrul municipiului Suceava a poposit, astă,zi Caravana SMURD ‘Fii pregătit’.
Ieri pe stadionul Areni și astăzi, pompierii militari salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Suceava dar și pompierii voluntari au desfășurat o amplă campanie de regătire a populației pentru acordarea de prim ajutor în situaţii de urgenţă.Ei au prezentat principalele modalităţi în care populaţia se poate pregăti şi interveni pentru a face faţă la dezastre naturale care pot afecta România, precum cutremure, inundaţii, incendii. Pompierii voluntari au împărțit incluisiv pliante specifice activității situațiilor de urgență.
O familie din Dorohoi, județul Botoșani a venit special la ceremonialul solemn de înmânare a drapelului de luptă ISU Suceava. Mândri că au în familie un pompier militar, botoșănenii au spus că vin de fiecare dată la Suceava atunci când acesta participă la un eveniment militar și religios. Burlacu Ovidiu este ofițer la Inspetoratul Județean pentru Situații de Urgență Suceava.
„Am venit să văd nepotul dar suntem toată familie. Ne place și ne bucurăm că am putut veni. Sunt și părinții lui aici pentru că trebuie să îi fim aproape. Am trecut de 70 de ani dar vin cu drag”,ne-a spus femeia din Dorohoi.
Iulian Antohi este comisar la Garda de Mediu Suceava.A venit împreună cu cei doi copii la eveniment să își vadă soția.
„Nu se putea să lipsim la un astfel de eveniment. Cei doi băieți sunt mândri de mama lor ca și mine de altfel”, ne-a spus Antohi.
Cristina Popescu a venit împreună cu copilașul la ceremonial.
„Am venit să fiu alături de soț. Este pompier militar și un asfel de eveniment nu va mai fi ,referindu-mă la înmânarea drapelului de luptă. E ceva deosebit”, ne-a spus femeia.
Și o familie din Suceava a venit la această manifestare chiar dacă nimeni din familie nu este pompier.
„Vremea a ținut cu cei care au organizat un astfel de eveniment și nu puteam să lipsim noi ca suceveni care avem nevoie de pompieri. Nu trebuie să îi recunoaștem doar când intervin ci trebuie să fim cu ei și când sunt evenimente care le pun în valoare activitatea lor”, ne-a spus unul din membrii familiei care nu au vrut să-și destăinuie numele.