Ministerul Dezvoltării Regionale trimite o echipă de control la Consiliul Județean Suceava pentru a verifica modul în care a fost implementat sistemul informatic integrat de către Firma Siveco la 15 primării, dar și la alte 15 primării unde sistemul informatic trebuia implementat de SC Expert One Research SRL Bucurșeti, fostă XOR IT Systems, care a sucontractat de la Siveco.
Programul informatic nu a funcționat niciodată, însă în spatele acestei mega -afaceri s-au spălat bani europeni prin instituții publice. Primăriile din județ au fost avertizate că vor fi controlate de o echipă de la minister astfel încât să fie pregătite pentru o vizită în teren a ministeriabililor.
În urmă cu aproape două luni, 30 primării din județul Suceava au fost amenințate cu imputarea a 50.000 de euro pentru că nu s-ar fi implicat în implementarea sistemului informatic de către reprezentanții Siveco și SC Expert One Research SRL Bucurșeti.
Curios este că deși la alte Consilii Județene un dosar penal cu o asemenea cauză a ajuns pe mâna procurorilor DNA, cel de la CJ Suceava a stat pitit în sertare. Între timp, cele două firme au prins curaj și au încercat să dreagă tacit busuiocul la Suceava numai că primarii au răbufnit și au spus că acest program a fost de fapt o găselniță aruncată pentru ca altcineva să câștige bani frumoși. O mare țeapă dată primăriilor din județ ca de altfel și altor primării din țară.
Întâlnirile între conducerea administrației județene, reprezentanții Siveco România București, firma care implementează sistemul informatic integrat, precum și membrii echipei proiectului și primarii UAT-urilor partenere în proiect. Astfel, de întâlniri de analizare a stadiului acestuia au avut loc și sub conducere veche a CJ când președinte era Cătălin Nechifor. În tot acest timp, pe la primării a trecut răzleț câte un reprezentant SIVECO, chipurile să se ocupe de implementarea proiectului. Tot la primării au ajuns câte un calculator, o tabletă, o imprimantă de mici dimensiuni sau un laptop la capitolul achiziții.
Proiectul s-ar fi aflat în etapa de proiectare și implementare a Sistemului Informatic Integrat. Contractul de finanțare a fost semnat încă de la începutul anului trecut, are o perioadă de implementare de 18 luni şi o valoare totală de 6,62 de milioane de lei,6,49 milioane de lei fiind finanțare nerambursabilă pentru 15 UAT iar pentru celelalte 15 primării suma de dublează.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice . Între UAT –urile unde ar fi trebuit să fie implementat de Consiliul Județean Suceava se află Siret, Arbore, Bogdănești, Gălănești,Voitinel, Siret, Bălcăuți, Calafindești, Zamostea, Milișăuți, Iaslovăț, Todirești, Bălăceana, Siminicea, Cornu Luncii, Fântâna Mare și Boroaia.
Obiectivul proiectului îl reprezinta creșterea performanței actului administrativ prin eficientizarea activităților interne şi calității serviciilor publice on-line aduse cetățeanului. Nechifor a anunţat că obiectivul va fi materializat cu ajutorul unui sistem informatic integrat implementat la nivelul instituțiilor publice partenere din judeţ, acesta din urmă gestionând Registrul agricol în format electronic și realizând un management intern performant. Numai că programul informatic care ar trebui să fie compatibil nu funcționează iar la primării prin acest proiect a ajuns un calculator, mai mult în bătaie de joc pentru că pentru suma de 50.000 de euro este enormă. Proiectul nu a putut fi implementat și datorită faptului că atât Siveco cât și membrii echipei proiectului și-au bătut joc. Cel mai probabil,acesta este o altă găselniță a Siveco de a produce bani.
Primarul comunei Siminicea, Sergiu Pașniciuc, ne-a declarat că acest program nu a fost accesibil niciodată. Mai mult, nu există un contract între SIVECO și UAT Siminicea.
„Am primit încă de anul trecut două calculoatoare, o imprimantă care nu a funcționat niciodată, o tabletă și un cititor de date. Deși s-a spus că acest proiect va fi doar pentru Registru Agricol ulterior, am aflat că este pentru contabilitate, resurse umane și impozite și taxe. Numai că dacă încercai să accesezi se bloca și nu puteai lucra,bloca și celelalte programe. Programul este total nefuncțional. Mai mult, nici angajații care aveau să lucreze nu au fost specializați”, a spus primarul din Siminicea.
Primarul comunei Todirești, Vasile Avram, are aceleași problemă.
„Am primit un calculator și cam atât. Programul informatic nu a funcționat niciodată. Acum vor să ne impute 50.000 de euro.Pentru ce?”, se întreabă edilul din Todirești.
Primarul orașului Siret, Adrian Popoiu a spus că „lucrurile sunt extreme de complicate. Siveco nu are oameni suficienți de pregătiți care să facă acest program aplicabil iar volumul este imens de lucru. Trebuie introduce în baza de date, date de 14-15 ani, ori nu o poate face o persoană de la primărie care trebuie să își facă și treaba pe care déjà o are. Nu se poate aplica acest program. Pentru introducerea datelor trebuie cel puțin un an”.
Directoarea Siveco, Irina Socol, arestată și condamnată la doi ani și șase luni de închisoare
Din cei doi ani și șase luni se vor scădea cele două luni în care Irina Socol a stat în arest preventiv (9 septembrie 2014 — 3 noiembrie 2014) și perioada de arest la domiciliu. Irina Socol a fost trimisă în judecată în noiembrie 2014 de către procurorii Parchetului Curții de Apel București, cu acuzația că a pus bazele unui mecanism evazionist în care a angrenat Siveco România, firma pe care a înființat-o.Anchetatorii au stabilit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.
Procurorii au arătat că, „practic, este fictiv tot lanţul de achiziţii din spatele societăţilor care au facturat către Siveco România”, pentru că, „din moment ce societăţile prestatoare nu au avut angajaţi, inculpaţii nu au cunoştinţele necesare pentru a presta astfel de servicii, iar alţi prestatori reali de servicii nu au fost identificaţi, este evident că toate serviciile facturate, inclusiv serviciile facturate către Siveco, sunt fictive”.
Anchetatorii au precizat că la locuinţele inculpaţilor şi la sediile societăţilor prestatoare, cu ocazia percheziţiilor, nu au fost identificate calculatoare care să conţină programele informatice create şi testate pentru Siveco România. Și fostul director IT din Ministerul Justiției (MJ), Ion Krech a fost arestat preventiv în luna iunie a acestui an, pentru fapte de corupție, a primit mită 239.000 de euro prin intermediul unei firme off-shore pentru a sprijini o firmă în câștigarea licitației pentru atribuirea și derularea unui proiect derulat de MJ, se arată în motivarea deciziei instanței, surse apropiate dosarului susținând că mita a fost dată de Irina Socol, fondatoarea Siveco. Sivco ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”. În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.