La Monumentul Eroilor din Rădăuți a avut loc, vineri, un ceremonial militar și religios în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Evenimentul a fost organizat de Centru Militar Județean Suceava în colaborare cu Unitatea Militară Vânători de Munte Roșu-Vatra Dornei.
După slujba religioasă de pomenire și cinstie a eroilor a fost săvârşită de doi preoţi a fost ținut un moment de reculegere. Au fost prezenți prefectul județului, Constantin Harasim, comandatul CMJ Suceava, Luigi Blezniuc, primarul municipiului Rădăuți, Nistor Tătar, viceprimarul Bogdan Loghin, șefii structurilor locale ai IPJ, IJJ,Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, Poliției Locale, consilieri locali, elevi, cadre didactice, conducerile asociațiilor cadrelor militare în rezervă, veteranilor de război și Spitalului municipal.
Au fost citite numele a 330 de militari români care s-au jertfit în Primul Război Mondial. Rostirea solemnă a numelor a fost făcută atât de reprezentanţi MApN, MAI, cât și de prefectul județului, Constantin Harasim, primarul și viceprimarul municipiului, dar și de cadre didactice, care au fost prezenţi la ceremonial. După acest moment, cei prezenţi au depus coroane și jerbe de flori.
Pe lângă cei implicați și invitați la evenimentul solemn, au fost și oameni simpli care s-au oprit preț de câteva minute să cinstească memoria celor care și-au pierdut viața pentru reîntregirea României.
Ana Schipor, în vârstă de 64 de ani, din Vicovu de Sus a venit la Rădăuți cu treabă și aflată în trecere pe lângă Monumentul Eroilor a simțit nevoia să asiste la ceremonial.
„Acum am aflat de cinstirea eroilor. Tatăl meu a fost pe front,în cel de-al doilea Război Mondial. mi-a povestit cât de greu a fost și merită să le aprindem o lumânare. Păcat ca se face destul de rar”, a spus femeia.
Și trei rădăuțenece care ieșiseră în oraș și treceau întâmplător prin zonă s-au oprit să assite la ceremonial. „Bravo, ostașilor români! Au apărat țara și au luptat pentru reîntregirea ei”, a spus una dintre rădăuțence.
Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a aprobat Programul naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial. Cu această ocazie, Ministerul Apărării Naționale a organizat, astăzi, în premieră, ceremonii de “Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”, dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în război.
Astfel, de la ora 10.00, în 100 de cimitire sau monumente ale eroilor de pe întreg teritoriul țării au avut loc, simultan, slujbe de pomenire, după care au fost citite liste ce cuprind nume de eroi. În total, peste 330.000 de militari români au pierit în urma Primului Război Mondial, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. La aceştia se adaugă victimele din rândul populației civile care au fost răpuse de boli, foamete sau care au fost executați de trupele de ocupaţie, a transmis MApN. În județul Suceava au mai fost organizate astăzi,ceremoniale militare și religioase la Fălticeni și Vatra Dornei.