În anul școlar 2016/2017,în județul Suceava vor funcționa 773 din care 472 nu au autorizație. Potrivit inspectorului șef al învățământului sucevean, Gheorghe Lazăr, dintre cele 301 de unităţi autorizate, 45 sunt grădiniţe (structuri) care funcţionează în aceeaşi clădire cu o şcoală autorizată din punct de vedere sanitar.
„În condiţiile în care Primăriile şi Consiliile Locale gestionează bugetul şcolilor şi administrează toate resursele materiale, fiecare manager școlar / echipă managerială a căutat să eficientizeze relaţia de comunicare şi colaborare cu administraţia locală şi să găsească soluţii pentru problemele specifice. A fost finalizată construcţia noilor corpuri de clădire pentru trei unităţi şcolare din judeţ: Şcoala Gimnazială „George Tofan” Bilca (clădire nouă cu 8 săli de clasă)Şcoala Primară Mironu, comuna Valea Moldovei (clădire nouă cu 8 săli de clasă )și Şcoala Gimnazială Gura Putnei (reabilitare clădire)”, a spus șeful învățământului sucevean.
În cazul acestor şcoli, lucrările au fost finanţate prin Programul de Reabilitare a Infrastructurii Şcolare (PRIS) derulat prin Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice – Unitatea de Management a Proiectelor, cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Lazăr susține că necesarul de combustibil (solid, lichid, gazos) pentru încălzirea şcolilor în perioada de iarnă este asigurat de către administraţia locală. Până la acest moment au fost onorate costurile prevăzute prin buget pentru plata facturilor la gaz, curent electric, telefonie, apă şi pentru achiziţionarea necesarului de lemn ori combustibil lichid pentru încălzire.
„Nu sunt semnalate situaţii în care şcolile să nu poată asigura combustibilul necesar încălzirii pentru perioada de iarnă”, a conchis Lazăr.
Modernizarea, reabilitarea şi dotarea tuturor şcolilor din judeţul Suceava, pentru a putea fi autorizate, ar costa 68 de milioane de lei.