„Salut larga participare din acest an.. Salut prezența în număr mare a tinerilor la Festival. O lume întreagă este reprezentată astăzi la Suceava, aici în Bucovina – o Europă în miniatură. Aici veți regăsi ca locuitori ai acestor superbe locuri, alături de romani, și peste 10 minorități conlocuitoare care trăiesc în perfectă armonie de zeci și chiar sute de ani. Odată ce ați pășit pe aceste meleaguri veți simți ospitalitatea oamenilor, farmecul peisajelor, sacralitatea locurilor. Cinematograful din cadrul Centrului Cultural Bucovina este pregătit să găzduiască Festivalul UNICA, după ce recent am reușit sa-l modernizam. Cetatea de scaun a Sucevei, un loc plin de istorie, a fost redeschis în acest an după ce a fost reabilitată, fiind deschisă în premieră și expoziția permanentă. Muzeul de Istorie redeschis pe 31 iulie după ce a fost reabilitat din temelii este un obiectiv de top la nivel mondial, cu foarte multe elemente de unicitate, extrem de valoros și atrăgător pentru specialiști și pentru public. Vă invit pe toți să le vizitați, să vizitați Suceava și Bucovina – unică prin oameni și locuri”.
Jurizarea acestei competiții internaționale de film este asigurată de: Jacqueline Pante (Italia) — președinte, Eugy Van Gool (Belgia), PiaKalatchoff (Elveția), Ivan Kozlenko (Ucraina), ZuzanaKoludova (Slovacia), StanimirTrifanov (Bulgaria) Florin Paraschiv (România).
Festivalul UNICA are și o secțiune de tineret, denumită generic, Young UNICA, cuprinzând studenți de profil cinematografic și alți tineri pasionați selectați de țările participante. Pentru ediția din acest an, la inițiativa Clubului Video Art, prin finanțarea Primăriei municipiului Suceava și cu sprijinul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava se asigură, în mod gratuit, cazare, masă, și o serie de ateliere de film coordonate de profesioniști pentru un număr de 20 de tineri din țările membre ale uniunii.
Întreaga manifestare UNICA se derulează cu sprijinul Primăriei Municipiului Suceava, Consiliului Județean Suceava, Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Centrului Cultural Bucovina, Casei de Cultură a Studenților Suceava, Inspectoratului Școlar al Județului Suceava, Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava, Asociației Națională a Cinecluburilor din România și a Clubului Video Art al elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș”, comitetul de organizare fiind format din primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, președintele Clubului Video Art, Viorel Ieremie, vice-președintele Asociației Naționale a Cinecluburilor din România,Emil Mateiaș, prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava,Mihai Dimian, directorul adjunct al Colegiului Național„Petru Rareș” din Suceava,Anca Greculeac, directorul Centrului Cultural Bucovina,Sorin Filip, directorul Casei de Cultură a Studenților Suceava, Valentin Ianoș, secretar general Cezar Olariu și susținut prin activitatea a mai mult de 50 de profesori, studenți și elevi voluntari.
UNICA (Union International du Cinema), este o organizație membră a Consiliului Internațional de Cinema, Televiziune și Comunicare audiovizuală, din cadrul UNESCO. Creată în 1937 la Paris, UNICA și-a definit foarte clar, de la bun început, obiectivele. Între acestea menționăm: promovarea realizării de filme și videoclipuri, ca instrument al comunicării internaționale, încurajarea cooperării culturale între națiuni, reprezentarea membrilor săi în cadrul UNESCO, cât și recunoașterea independenței și libertății de expresie a acestora. Ediția precedentă a Festivalului UNICA a avut loc la Sankt Petersburg iar ediția din 2017 va avea loc la Berlin.