Potrivit datelor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în semestrul I 2016, în județul Suceava, au fost sesizate 2056 infracţiuni de furt, în scădere cu -150 infracțiuni, faţă de perioada similară a anului 2015 (2206).
Infracţiunile de furt reprezintă 23% din totalul infracțiunilor sesizate în această perioadă.
În semestrul I 2016, au fost sesizate 441 infracţiuni de furt din locuinţă, în scădere cu -76, faţă de perioada similară a anului 2015 (517).
În ceea ce priveşte furturile din auto, în primele 6 luni ale anului au fost sesizate 129 de asemenea fapte, acelaşi număr de furturi fiind sesizate şi în perioada similară a anului trecut.
Tocmai de aceea, polițiștii au început o nouă campanie de informare a cetățenilor pentru a nu cădea pradă hoților.
Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava au desfăşurat în perioada 01 – 06 august activităţi de prevenire şi informare a sucevenilor dar şi a turiştilor aflaţi pe raza judeţului în vederea responsabilizării acestora cu privire la adoptarea şi respectarea unor reguli preventive minime pentru reducerea riscului victimal referitor la infracţiunile de furt din locuinţă, camere de hotel, societăţi comerciale şi furturi din auto.
S-au purtat discuţii cu peste 500 de persoane, fiind promovate recomandări preventive şi fiind distribuite peste 1000 materiale cu caracter informativ. Acţiunile au fost concentrate cu preponderenţă în zonele turistice ale judeţului din proximitatea DN 17 – Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta, Ciocăneşti, Vatra Dornei.
Acţiunile au fost derulate sub sloganul „Neglijenţa – Invitaţie deschisă la furt”.
Un plus de informare şi mai puţină superficialitate sunt obiectivele Campaniei ,,Neglijenţa – Invitaţie deschisă la furt” , iniţiată la nivel naţional şi implementată la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Campania se desfăşoară până la finalul lunii august 2016 şi are ca scop informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile de protejare a locuinţelor, dar şi autoturismelor.
Pentru siguranţa locuinţei şi a autoturismului dumneavoastră, poliţiştii vă recomandă:
Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere în autoturisme.
Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!
Asiguraţi autoturismul cu sistemele de închidere şi cu sisteme tehnice de securitate. Nu lăsaţi nici pentru perioade scurte portierele deschise sau neasigurate sau cheile în bord.
Parcaţi vehiculele în locuri iluminate şi care asigură un minim de elemente de securitate.
Asiguraţi locuinţa cu sistemele de închidere atunci când părăsiţi imobilul dar chiar şi atunci când sunteţi acasă.
Închideţi uşile , balcoanele şi ferestrele şi montaţi sisteme tehnice de securitate.
Nu lăsaţi cheia în locaţii improprii – sub preş, în haine în cuiere exterioare, etc.
Nu păstraţi în casă sume mari de bani sau alte valori şi nu discutaţi cu persoane necunoscute privitor la bunurile deţinute în imobile.