O firmă privată vrea să investească într-un spital mare regional privat, la Suceava. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care și-a dat acordul pentru o astfel de investiție. Șeful administrației județene a subliniat că trebuie să existe concurență între stat și privat.
„Trebuie să fim mai curajoși în ce privește parteneriatul public privat. Ieri, am avut o întâlnire cu o delegație care m-a întrebat dacă sunt de acord ă invetească într-un spital mare regional la Suceava și am spus <da>.Trebuie să fie concurență. Trebuie să știe totdeauna statul că există și privat. Știți, eu sunt inginer silvic și mi-a spus un bătrân o poveste, zice unul tăia un copac cu cuțitul și l-a întrebat altul de ce cu cuțitul și a spus că este plătit cu ora. Poate că intrarea în competiție este intrarea cea mai sănătoasă. Am spus de spital și v-a trebui să vă încurajăm. Veniți să investiți la Solca, au făcut austriecii sanatoriu pentru bolile de plămâni și nu mai este nimic acolo…în domeniul sănătății. Și în domeniul industriei alimentare se poate investi. Nu se poate să exportăm în Italia gălbiorii și hribii și zmeura în Italia la dvr și să ne trimiți înapoi dulceață cu zmeură de la Broșteni. Va trebui să facem ceva. Sunt foarte multe exemple…Sunt forte multe oportunități. Sunt oameni care spun de ce să fiu eu hargat în Italia și să nu fiu acasă în comuna mea…Asta va trebui să facem și vă așteptăm”, a afirmat Flutur.
Pe de altă parte, șeful administrației județene așteaptă ca asociațiile de turism să se implice mai mult în promovarea și în parteneriate.
„Am adus Trenul Regelui- haideți să îl folosim. Asociațiile de turism trebuie să pună în funcțiune trenul pe ruta Cacica, pe ruta Vama. Poate dăm drumul la Moldovița cu acele vagoane de epocă a regelui, un tren superb. Cine să le foloseacă? Consiliul Județean a avut inițiativă dar am nevoie de parteneri care să își plimbe turiștii din pensiunile lor, să pună un bănuț pentru cumpărarea de cărbuni și pentru mecanicul care frumos și pitoresc trage semnalul și șuieră trenul pe acolo. Aceasta trebuie să o facă asociațiile de turim pentru că noi singuri nu putem să o facem.Îi vom chema la asociere pentru că altă șansă nu există”, a spus Flutur.
Totodată, șeful administrației județene a solicitat Diasporei din Milano sprijin pentru deschiderea unui târg al Bucovinei din moment ce va fi prima cursă aeriană Suceava-Milano și care va funcționa după un orar stabilit de compania aeriană.
„Dacă tot dechidem cursa Suceava-Milană să venim cu primul târg ,,Produs în Bucovina,, la Milano și să dați curs să ne organizăm. Acolo vom prezenta și oferta turistică a județului Suceava și oferta economică pentru că lucrăm la un mare proiect de industrie alimentară. România nu poate să stea cu mânile încrucișate. Ne plângem că marile magazine au 80 la sută produse de afară. Acum s-a dat o lege ca 51 la sută trebuie să fie produse românești. Tare mă tem eu că nu au unde să împacheteze românească și atunci mă întreb eu …trebuie să încurajăm să producem aici …sunt provocări.Îmi doresc foarte mulți români să fie investitori. Am fost la rândul meu ministru al Agriculturii și în mandatul meu s-au făcut câteva făbricuțe dar din păcate unele au o problemă.Vom discuta cu mediul de afaceri această problemă.Ce se întâmplă cu monopolurile… Marile întreprinderi care omoară întreprinderile mici….Dacă nu vom încuraja mediul de afaceri și vom încuraja pomana nenorocim și mai tare această țară.În 27 de ani cam de asta am avut parte și nu faceți parte din acea categorie.Pomană saa ajutor trebuie să primească cel care săracu nu are altă alternativă din cauza handicapului și a bolii dar cel care are nevoie de un loc de muncă atunci loc de muncă să îi dăm și nu pomană.Trebuie să rămânem verticali să spunem lucrurilor pe nume. Dvr.ați plecat în afară ca să munciți nu pentru pomană!” a spus Flutur către sucevenii care muncesc în străinătate.