Zeci de suceveni au participat, duminică, la manifestările organizate la Suceava de Ziua Drapelului Național. Autoritățile județene și locale nu sau implicat atât de mult în popularizarea sărbătoririi Zilei Drapeului Național așa că numărul celor care au asistat la manifestarea organizată în Piața Drapelului a fost destul de mic.
Veteranii de război și câțiva angajați ai Primăriei, aceștia din urmă fiind cei care au împărțit stegulețe, au fost în mare parte sucevenii care au asistat la eveniment dincolo de autoritățile județului, jandarmi, preoți, polițiști implicați în acest eveniment, în total aproximativ 50.
La ceremonia publică de înălțare a drapelului României au participat și reprezentanții structurilor aparținând sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională, asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere.
Prefectul județului, Constantin Haraism, primarul Ion Lungu, cei doi viceprimari, șeful IJJ, șeful ISU, sunt doar câțiva din oficialii care au ținut să participe la manifestarea de la monumentul “Bucovina Înaripată”, la ridicarea tricolorului pe catarg. Jandarmii au fost cei care au adus drapelul și l-au urcat pe catarg după ce a fost sfințit de fețele bisericești.
Prefectul Sucevei, Constantin Harasim a spus că sărbătoarea aceasta trebuie să ne reamintească de obligațiile pe care le avem față de țară.
„Sărbătorim 168 de ani de la declararea oficală a tricolorului ca drapel naţional, simbol ce aminteşte fiecărui cetăţean român datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României. Nu există moment mai înălţător, mai plin de încărcătură emoţională, decât momentul arborării drapelului naţional. Nu există român căruia, atunci când drapelul este arborat pe catargul cel mai înalt, să nu i se umple ochii cu lacrimi de bucurie”, a spus Harasim.
A mai vorbit despre importanța acestei zile primarul Sucevei, Ion Lungu, dar și prim vicepreședintele Asociației Cultul Eroilor.
„Este de datoria noastră, a tuturor, să ne cinstim ţara şi istoria, mai ales că județul nostru î este recunoscut peste tot drept o veche vatră de cultură şi românism, iar drapelul României este simbolul identităţii naţionale, întruchipând virtuţile şi valorile morale ale neamului”, a declarat Dumitru Davidel, prim-vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor.
„Ziua Drapelului Naţional” a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când guvernul revoluţionar a decretat: „Steagul naţional va avea trei culori: albastru, galben şi roşu. Deviza română, care va fi scrisă atât pe steaguri, cât şi pe monumentele şi decretele publice, se va compune din două cuvinte: Dreptate – Frăţie”.