Miercuri 27 Noiembrie 2024, Actualizat acum 331 zile 12:00 am

O femeie din Suceava, măritată cu un african, a revenit acasă de teama războiului din Guineea

femeie

Foto: 7Est

O femeie din Probota, județul Suceava, plecată timp de 20 de ani în Guineea, după soţul african, a revenit la origini, de teama războiului.

În anul 1989, Mamadou Laho Diallo şi Ana Simion, o fată tânără şi frumoasă din Probota, s-au căsătorit, după ce au aşteptat vreme de doi ani, cu sufletul la gură, aprobarea din partea autorităţilor comuniste, iar apoi au plecat în Africa, în Guineea, acolo de unde era originar bărbatul. După două decenii, Mamadou şi Ana au revenit în satul femeii de frica unei lovituri de stat în ţara în care locuiau de atâta vreme. Şi-au adus şi copiii – doi băieţi şi o fată – iar oamenii din sat au fost trăsniţi de imaginea pe care au văzut-o într-o bună zi. Un om de culoare, din Africa, pe uliţă în sat.

”Soţul meu a lucrat în Ministerul Tineretului în Guineea. Aveam ce ne trebuie ca să trăim decent: casă, masă, un venit. Lovitura de stat din 2009 ne-a dat viaţa peste cap. Ne căutau să ne omoare, pe noi şi pe fraţii soţului. A trebuit să luăm puţine lucruri şi am decis să venim în România, în locul meu de baştină, Probota”, a povestit, pentru 7est.ro, Ana Diallo.

„Fata şi băiatul mai mare, Costache, au terminat şcoala în România şi au plecat în Germania, la unul dintre fraţii soţului. Fata este studentă la Medicină acum. Pe băiatul cel mic nu l-am dat la şcoală pentru că nu ştia deloc limba. Şi soţul este plecat la fratele său, în Germania, pentru o perioadă. Anul acesta îşi va lua şi cetăţenia română, are peste 5 ani de când este venit aici, îndeplineşte condiţiile”, a mai povestit Ana Diallo.
La Probota, soarta familiei Diallo, fugită din Africa de frica morţii, a fost caz social.

Mamadou Laho Diallo nu poate munci, are o afecţiune a inimii. Ei sunt înregistraţi la Primărie cu alocaţie de susţinere familială”, a explicat Maria Pipirig, asistent social la Primăria Probota.
Înainte de 2009, locuiau în Guineea vreo 14 cetăţeni din România. Eram 13 femei măritate cu oameni de acolo şi un bărbat care se căsătorise cu o negresă. Acum nu mai ştiu nimic de soarta lor”, spune Ana Diallo despre românii din țara în care, în 2009, au murit 50.000 de oameni în urma unei lovituri de stat.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*