Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Locuitorii de pe strada Cernăuți vor să fie racordați la gaz metan

strada cernauti (1)Strada Cernăuți, situată la o aruncătură de băț de centrul Sucevei, nu are gaz metan. Sucevenii care își au locuințele pe această stradă susțin că au făcut nenumărate demersuri de la primărie, dar niciodată nu li s-a oferit un răspuns ferm. Oamenii susțin că sunt dispuși să plătească racordarea la gaz metan însă demersurile cu Compania ROMGAZ ar trebui întreprinse de administrația locală. Cei care locuiesc pe strada Cernăuți susțin că numărul lor este destul de mic în comparație cu cartierul Burdujeni –sat unde déjà edilul Sucevei, Ion Lungu, anunța că acest cartier va fi racordat la gaz metan.

like-facebookAm strâns chiar și un tabel cu numele și numărul celor care locuiesc aici și dorim să ne racordăm la conducta de gaz metan.Suntem destul de aproape de centrul Sucevei, acum se mai construiște încă o firmă ,sunt case care s-au ridicat și ne chinuim cu buteliile la aragaz”,  ne-a spus unul din suceveni. Locuitori de pe Cernăuți sunt nemulțumiți că aici n-a fost adus gaz metan.

strada cernauti (2)„Toate satele, toate cătunele din jurul orașului au gaz metan în casă. La fel și municipiul Suceava. Numai zona aceasta –nu are. Care este motivul?”, arată un alt sucevean al cărui fiu și-a ridicat casă impetuoasă aici.

Strada Cernăuți, drum strategic pentru nemți care treceau cu tancurile spre Rusia

Dar strada Cernăuți este plină de istorie. Pe aici au trecut trupe germane și italiene spre front. În perioada interbelică, când Germania se pregătea de război, și-a modernizat și dezvoltat rețeaua rutieră, pentru deplasarea rapidă a armatelor și echipamentului militar spre frontul de est. În planurile sale a fost cuprinsă și România. Foarte puțini suceveni știu că nemții, în 1935, au consolidat actuala stradă Cernăuți, săpând, pe toată lungimea ei, un șanț de 8 metri adâncime și 4 metri lățime, pe care l-au umplut în cea mai mare parte cu pietroaie, peste care au pus pietriș, compactat bine, și apoi au refăcut partea carosabilă. Astfel, strada putea să suporte greutatea tancurilor și a altor mașini de luptă, în drumul lor spre granița româno-sovietică. Prin 1934-1935, Germania știa că va avea război cu Rusia și trebuia să-și asigure drumurile de acces ale armatelor sale spre Rusia. Nemții au găsit și au hotărât că această stradă va fi drumul strategic militar către granița româno-sovietică. Și au pregătit acest drum.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*