Un nou corp al Școlii cu clasele I-VIII din Hănțești a fost finalizat, iar unitatea de învățământ este la standare europene.
Administrația locală a preluat unitatea de învățământ pe data de 21 noiembrie 2013 de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Prin HCL și protocol de predare primire, Primăria comunei a făcut pentru copii un loc modern pentru învățare.
Potrivit primarului comunei, Daniel Olariu, investiția a început în anul 2008, de către ISJ Suceava, printr-un proiect care se intitula „Reparații, modernizări și extinderi la clădirile Școlii de Arte și Meserii Hănțești, corpul A și B” , în prezent Școala gimnazială „Mihai Halunga” – Hănțești, investiție aprobată prin H.G. nr. 1285/2007.
„În anul 2008, în urma demersurilor Primăriei comunei Hănţeşti,UAT nou înfiinţat, beneficiind de programul de Reabilitare al şcolilor din România promovat de MECTS , în urma studiilor de fezabilitate întocmite, ISJ Suceava a promovat programul de reabilitare a Şcolii de arte şi Meserii Hănţeşti (titulatura de la acea dată) aprobat ulterior prin Hotărâre de Guvern. Investiţia iniţială contractată în valoare de 1.695.343 lei plus TVA 322.115 lei avea termen de finalizare 12 luni ( septembrie 2009) şi prevede realizarea unei unităţi de învăţământ moderne la standardele secolului XXI. ,,Pentru anul 2008 au fost alocate prin buget 40.000 lei consumaţi integral. Până în februarie 2009 constructorul a realizat fizic lucrări aprobate şi facturate către beneficiar în valoare de 580.000 lei ( aproximativ 28%din valoarea totală a lucrării). Guvernul Boc instalat în 2008, fără o analiză a necesităţii investiţiei, a condiţiilor concrete din şcoală şi a stadiului realizării acesteia, a sistat alocarea fondurilor pentru finalizarea obiectivului, şcoala românească nemaifiind o prioritate. În martie 2009 nemaiavând finanţare, constructorul, S.C. TIHAROD CONSTRUCT SRL Tiha Bîrgăului, a sistat lucrările, investiţia fiind în conservare până în prezent. În perioada februarie-martie 2009 s-au mai executat lucrări neacceptate la plată din lipsă de fonduri de circa 80.000 lei”, susținea edilul comunei.
În anul 2013 mai erau suficiente lucrări executate, facturate în luna mai 2009 şi neachitate în valoare de cca 50.000 lei. În concluzie, Primăria comunei Hănţeşti care mai are în subordine 2 grădiniţe şi 2 şcoli, nu dispunea de posibilităţi financiare pentru preluarea şi finalizarea investiţiei într-un termen rezonabil. Dată fiind situația ivită, UAT a făcut numeroase demersuri la Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării Regionale în vederea preluării acestei investiții de către Primărie. Într-un memoriu adresat Guvernului, privind stadiul realizării obiectivului de investiţie, „ Reparaţii, modernizări şi extinderi la clădirile Şcolii de Arte şi Meserii Hănţeşti, corpul A şi B”, (în prezent Şcoala cu clasele I – VIII Hănţeşti) Şcoala cu clasele I-VIII Hănţeşti, comuna Hănţeşti, judeţul Suceava,conducerea Primăriei arăta că Școala cu clasele I-VII este singura din comună cu învăţământ gimnazial. Unitatea de învățământ preia absolvenţii ciclului primar de la şcolile Hănţeşti Vale şi Bereşti. În anul de învăţământ 2012-2013 efectivul cuprins în procesul de învăţământ este de cca 600 elevi.
„Școala dispune de 2 corpuri de clădire, corpul A construit în anul 1957 şi corpul B construit în anul 1976. Începând cu anul şcolar 2008-2009 învăţământul se desfăşoară doar în corpul B, în două schimburi , în săli de clasă subdimensionate ( o clasă normală a fost împărţită în două) sau amenajate în camere cu altă destinaţie ( la subsol, magazii, etc.). Şcoala nu dispune de apă curentă (nici măcar o fântână) iar grupul sanitar din curte este amenajat în 1976 odată cu darea în folosinţă a corpului B, în stare avansată de degradare. Asupra celor două corpuri de clădiri nu s-au făcut intervenţii majore, până în anul 2008 ( când a început reabilitarea corpului A) fiind făcute doar igienizări anuale. Până în anul 2005 şcoala a aparţinut de comuna Adâncata”, se arăta în memoriu.
Apelul autorităților locale a determinat oficialii guvernamenatali să își îndrepte bugetul și spre această unitate de învățământ. Dacă inițial, Consiliul Local a alocat bani pentru continuarea investiției, iar pe 15 septembrie 2014, copiii au pășit în primul corp de școală modernizat. La finele anului trecut a fost finalizat și al doilea corp, iar acum se trece la amenajarea exterioară și interioară. Cu suma de 1.930.000 lei alocată de MDRAP și peste 400.000 de la bugetul local, Școala cu clasele I-VIII a devenit la standarde europene.
bravo domnule primar :d