Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

FOTO! Peste 200 de persoane prezente la slujba de Izvorul Tămăduirii de la Liteni

izvor liteni (1)Aproximativ 200 de credincioși au fost prezenți, vineri, la slujba religioasă oficiată de sfânta sărbătoare Izvorul Tămăduirii la Liteni, la izvorul despre care se spune că apa din această zi este tămăduitoare de boli.

like-facebookSlujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți de la bisericile din oraș și satele arondate în frunte cu preotul Ionel Vrăjitoru. Alături de primarul Tomiță Onisîi și de viceprimarul comunei s-au aflat liderul organizației județene a PNL, senatorul Gheorghe Flutur, și liderul organizației municipale a PNL Fălticeni, Vasile Tofan.

izvor liteni (38)Nici social democrații nu au stat deoparte în această zi și au venit în calitate de invitații. Este vorba de președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, deputatul PSD Eugen Uricec, subprefectul Atanasă Nistor și vicereședintele CJ, Alexandru Rădulescu.

Imediat ce s-a încheiat ceremonialul religios de sfințire a apei, credincioșii și-au umplut sticlele cu apă sfințită și au plecat la casele lor. Situat la marginea aşezării litenilor, izvorul străjuieşte Poiana Ursului. A fost amenajat în 1918, iar de atunci aşezarea a devenit loc de pelerinaj în prima vineri de după Paşte.În poiană, la rândul ei încărcată de istorie, apele sfinţite ale acestui izvor au puteri tămăduitoare.

Preotul Ionel Vrăjitoru spune că această zi de sărbătoare este închinată Maicii Domnului care este izbăvitoare de vindecări apa.

„Izvorul Tămăduirii vine de la minunea pe care a săvârșit-o Maica Domnului în Constantinopol viitorului împărat al Bizanțului și era aproape de pădure și a întâlnit o persoană oarbă și acela l-a rugat să-l ducă să-i dea niște apă pentru că îi era sete. Și Leon care atunci nu era încă împărat a intrat în pădure să caute un izvor de apă pentru ai da apă acelui orb. Intrând în pădure nu a găsit nimic,a căzut în deznădejde și s-a întors să meargă la orb să-i spună că nu a găsit niciun izvor și nu poate să-i satisfacă setea. În momentul când s-a întors Maica Domnului i-a vorbit și i-a spus să pătrundă mai mult în pădure și va găsi un izvor și să dea acelui rb să bea, să-și potolească setea dar tot cu aceeași apă să-și dea pe la ochi și va vedea ce putere are cea care i-a vorbit.Și așa a făcut Leon care mai târziu a devenit împăratul Bizanțului ,a lua pe ace orb, a intrat mai mult în pădure cu dânsul, a dat de un izvor, a dat să îi bea apă și l-a uns la ochi cu acea apă de izvor și orbul a început să vadă. Și de atunci, iubiți credincioși, acest izvor nu a încetat să facă minuni,până în ziua de astăzi. Când a ajuns Leon, împăratul Bizanțului, a făcut acolo o biserică,în cinstea Maicii Domnului, cu hramu Izvorul Tămăduirii. Ea a fost dărâmată mai târziu,iarăși a fost ridicată ….După primul război mondial,statul turc a recunoscut această biserică și minunile pe care le săvârșește apa acelui izvor.Astăzi,biserica aceasta,cu hramul ,,Izvorul Tămăduirii,, se află într-un cartier din Istanbul, are curtea pavată cu marmură albă, și în curtea ei sunt îngropați toți episcopii ecumenici. Și astăzi, izvorul acela găsit de împăratul Leon se află la subsolul acele mănăstiri care se revarsă zilnic și tot astăzi, același izvor face aceleași minuni. El a vindecat mulți oameni de-a lungul istoriei”, a spus părintele Ionel Vrăjitoru.

Fața bisericească a amintit în cuvântul său și astăzi este cinstită în primul rând Maica Domnului și nu serbarea câmpenească.

„Este bine și serbarea câmpenească pentru că omul trebuie să își bucure sufletul și trupul, dar să nu uitați că ziua de astăzi ese o zi liturgică în cinstea Maicii Domnului și datorită ei suntem sănătoși, datorită ei avem ceea ce cerem”, a spus părintele Ionel Vrăjitoru.

Despre apa acestui izvor că are puterea de a revigora corpul uman o susțin nu numai preoții ci și credincioșii. Ursu Viorica, în vârstă de 72 de ani, din Fântânele, a venit împreună cu o vecină, copiii și cu nepoții.

Vin de mulți ani, pe nepoți i-am adus acum prima dată. De când mă știu vin aici. Bunica mea a fost cea care m-a adus prima dată. Ea se pornea de cu noapte pe jos să ajungă la răsăritul soarelor. Spunea că apa are puteri mai mari de tămăduire dacă o ia prima în acea zi. Mie îmi era atât de greu să vin cu ea pentru că mă trezea din somn dar de câteva ori tot am ajuns dis-de-dimineață”,  a spus septuagenara.

Și Magdalena Voiviciuc,în vârstă de 64 de ani, din Suceava vine special în această zi să ia apă sfințită.

De vreo 3-4 ani vin aici, apa are puteri miraculoase și o iau doar în această zi”, ne-a spus femeia.

Cea mai în vârstă localnică care a venit să ia apă sfințiă a împlinit vârsta de 86 de ani și este din Roșcani. Este mamă a opt copii din care unul deja a plecat la Ceruri, are 12 nepoți și 14 strănepoți.

„Vin de mic copil, pe atunci nu se făcea mare sărbătoare, cu muzică sau cu slujba religioasă. Trebuie să fie credință mai multă pentru că alfel nu este bine pentru noi. Apa luată de la izvor mă ajută la toate, la boli, la sporul casei dar trebuie să ai credință. Cu agheasma dau împrejurul casei și mă mai spăl pe față dimineața. E cam greu la 86 de ani pentru că te cam dor toate dar am încă diminețile ușoare. Pot merge și încă mai pot lucra câte ceva.Au grijă copii de mine”,  a spus octogenara.

Mihail Sadoveanu spunea despre Poiana Ursului că este un loc încântat plin de farmec în care localnicii obişnuiau să sărbătorească cele mai importante evenimente din viaţa lor.
Astăzi, Poiana Ursului este un important punct turistic pe harta oraşului Liteni. Bătrânii din sat spun că în anul 1918, un soldat care se întorcea de pe front, orbit din cauza unei explozii, a poposit în Poiana Ursului. Aici a auzit vocile unor străini şi le-a cerut ajutorul pentru a-şi potoli setea. Ei l-au dus la izvorul de pe marginea drumului de unde a băut din apa rece care avea să-i schimbe viaţa. După ce s-a spălat pe faţă, şi-a recăpătat vederea. Vestea minunii s-a răspândit cu repeziciune pe toată Valea Siretului şi locuitorii acestei zone mai păstrează şi astăzi credinţa că apa izvorului este bună de leac.
Primarul din Liteni, Tomiţă Onisii, spune că în aceeaşi zi în care se sărbătoreşte Izvorului Tămăduirii este şi hramul oraşului. Sărbătoarea de astăzi a continuat cu o serbare câmpenească pe stadionul din localitate.

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*