Mii de ouă au fost prezentate în cadrul Festivalului de Ouă Încondeiate de la Moldovița, aflat la a X-a ediție. Zeci de meşteri populari, dar și copii care au învățat din tainele acestui meșteșug le-au arătat vizitatorilor cum poate fi transformat un ou într-o adevărată bijuterie.
În fiecare an, înainte de Paşte, meşterii populari specializaţi în pictarea pe coaja de ou se adună în comuna Moldoviţa din judeţul Suceava. Festivalul a devenit o tradiție pentru întreaga zonă, iar în acest an, manifestarea s-a desfășurat pe cinci secțiuni. Față de alți ani, numărul unităților de învățământ care au ținut să participle la eveniment a crescut așa că o secțiune aparte a fost arta populară veche.
Coșul de paște încărcat așa cum se merge la sfințirea bucatelor în noaptea de Înviere a fost o altă secțiune care tot în acest an a făcut să crească numărul concurenților. Nu a lipsit nici secțiunea bucate de post și peștele gătit care se sevește în zilele de post în care este dezlegare la pește. Punctul de atracție au fost însă ouăle încondeiate care de care mai atractive, adevărate bijuterii ale Bucovinei. Nu au lipsit oamenii politici care au admirat bucatele și ouăle încondeiate expuse, portul popular tradițional și măiestria femeilor care au demonstrate pe viu cum coaja de ouă poate să fie transformată într-o inegalabilă podoabă.
Au ținut să fie prezenți liderul PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, care este și una din personalitățile județului care au susținut inițierea și menținerea acestui festival, senatorul PSD Neculai Bereanu și deputatul PSD Cezar Cioată. Alături de primarul comunei Moldovița, Traian Ilieși, s-au mai aflat primarii din Ulma, Brodina, Breaza, Sadova și Vatra Moldoviței.
Protopopul de Câmpulung Moldovenesc: Salutăm prezența în zonă a unui vechi prieten, domnul Gheroghe Flutur
Conform preotului protopop Aurel Goraş, care s-a rugat la începerea festivalului pentru cei ce se ostenesc să păstreze tradiţiile, a spus că elementul pe care ar trebui să-l reţinem din această bogăţie de manifestări este cinstea închinată oului creştin.F ața bisericească a spus în deschiderea festivalului care a avut loc într-o zi mare de sărbătoare, Floriile, că a citit în presa suceveană despre „Paștele în Bucovina” și întreaga paletă legată de manifestările de sfintele sărbători ale Paștelui.
„Ceea ce este îmbucurător, aproape că nu este localitate în județul Suceava unde să nu se întâmple ceva legat de sfintele Paște, în fiecare localitate inclusiv în fiecare oraș este o anumită manifestare de tradiție și de cultură. Ar fi fost păcat și nu ar fi fost firesc ca Moldovița să lipsească din acest peisaj. De fapt, Moldovița nu a lipsit niciodată și am amintit în fiecare an, cea mai veche și cea mai originală zonă în încodeierea ouălor era Moldovița. Acest obicei s-a preluat și s-a îmbunătățit și a ajuns în fiecare loc. Acest festival a ajuns acum la a Xa ediție. Și este îmbucurător că an de an, avem tot mai mulți oameni care vin ca expozanți, dar și demonstrează acest meșteșug și arată ce este mai frumos. Îmi face o plăcută îndatorire de preot ca să felicit pe domnul primar care a inițiat această festivitate și pe toți cei care îl ajută la bunul mers al activității. Mulțumim tuturor deputaților, senatorilor, primarilor și oamenilor de cultură, dar și invitaților care au poposit la Moldovița să își îmbogățească sufletul cu ceea ce văd aici, la festival. Salutăm prezența în zonă a unui vechi prieten, domnul Gheroghe Flutur”, a spus părintele Aurel Goraș.
Senatorul Gheorghe Flutur: Rămâne Moldovița un ambasador puternic al Bucovinei
Calitativ, de la o ediţie la alta, la Festivalul Ouălor Încondeiate de la Moldoviţa creşte modul de prezentare a participanţilor, iar secţiunea dedicată copiilor are tot mai mulţi concurenţi. Liderul liberalilor suceveni, senatorul Gheorghe Flutur, a felicitat mai întâi pe cei care poartă numele de floare, dată fiind sărbătoarea de duminică, iar apoi a felicitat organizatorii acestui eveniment.
„Vă felicit pentru organizarea acestui festival, domnule primar și părinte protopop. Vă urez o săptămână binecuvântată, reușită și Sărbători Fericite de Paște. Rămâne Moldovița un ambasador puternic al Bucovinei și sunt convins că vor porni motoarele în forță pentru promovarea a ceea ce aveți aici și va trebui să promovați mai mult ce este autentic și ce este tradițional. Mulți se uită cu invidie la noi. Va trebui să promovați mai puternic ce e tradițional”, a arătat Flutur.
Și fostul subprefect, Florin Sinescu vine cu mare drag la Moldoviţa, comună de care este legat de 24 de ani, soţia sa fiind din satul Argel.
„Avem aici ceea ce ne reprezintă ca popor, vorbim de portul național, de acest obicei al încondeiatul ouălor care pleacă peste hotare, în întreaga Europa dar și în America, Japonia și Israel. Este un obicei care are loc cu o săptămână înainte de Înviere. Aici este o zonă cu oameni gospodari, o zonă minunată, o zonă în care tradiţiile s-au conservat foarte bine. Portul popular, dansul, cântecul, meşteşugurile populare, multe făcute de mâinile meşterilor anonimi, sunt lucruri care ne definesc şi ne dau puterea să mergem mai departe. Noi cei prezenți aici avem tot ce este mai de preț în zonă”, a spus Sinescu.
Primarul Traian Iliesi a spus că și Sinescu ar putea ajuta zona dacă va reveni pe o funcție pentru că este unn iubitor al locurilor. El a precizat că acest eveniment este o manifestare care are ca obiectiv punerea în valoare şi promovarea tradiţiilor cultural – meşteşugăreşti ale etniei huţule din Bucovina.
La Moldoviţa, peste 50 % din femei se ocupă cu acest frumos obicei, de a încondeia ouă, şi vor să transmită această tradiţie generaţiilor viitoare.
„Ouăle de Moldoviţa sunt foarte căutate pe piaţa românească, dar mai ales la export şi în diferite expoziţii. Avem un muzeu unicat în lume şi asta nu o spun eu, pentru că vreau să laud acest obiectiv cultural din localitatea mea, o spun cei care au venit să ne viziteze din China, Japonia, America sau Australia”, a spus primarul comunei.
Indiferent că este de găină, vrabie sau struţ, fiecare ou ilustrează în miniatură specificul zonei de unde vine. Preţurile au rămas aneschimbate faţă de anul trecut. Cele mai scumpe ouă, 100 de euro bucata, sunt cele îmbrăcate în foiţă de aur sau goblen. Cele mai ieftine sunt cele încondeiate după tradiţia din Bucovina. Costă doar 5 lei şi rămân preferatele cumpărătorilor.
Școlile au crescut ca număr de participare
Anul acesta mulţi dintre copiii care s-au înscris în concurs la secţiunea ouă încondeiate au fost de la Şcoala Gimnazială „Teodor Ștefanelli”, din Câmpulung Moldovensc, Școala „Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc. GPP Căsuța piticilor din Câmpulung Moldovensc şi de la Grupul Școlar „Vasile Cocea” din Moldoviţa, precum şi de la alte şcoli din zonă.
Tradiții în familie
Aproape că nu este casă în zona Moldovița, Brodina, Ulma și Izvoarele Sucevei ca măcar unul din gospodărie să nu știe de modul în care se încondează ouăle. Oltea Macovei, în vârstă de 58 de ani, din satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviței, încondeiază ouă din clasa a III a. A învățat de la o mătușa tainele acestui meșteșug.
„Am încondeiat sute de ouă, niciodată nu le-am ținut minte numărul. De la mine a învățat fiica mea și tradiția merge mai departe în familie. E migălos, dar este și frumos. Ne-am învățat. Când terminăm treburile în gospodările de apucăm de încondeiat ouă”, ne-a spus gospodina.
Și băieții au învățat să scrie pe coaja de ou. Daniel Boșutariu, în vârstă de 12 ani, este elev în clasa a a VI a la Școala Gimnazială Paltinu, comuna Vatra Moldoviței. El susține că a învățat acest meșteșug de la bunica sa.
„În familia mea numai bunicul și tata nu încondeiază ouă, în rest toți, adică trei mătuși. Nu am fost până acum la concursuri, dar am participat la ateliere și la expoziții cu vânzare. Încondeind întruna devine o pasiune și este chiar frumos”, ne-a spus micul meșteșugar.
Dacă anul trecut încondeia ouă de prepeliță, în acest an a trecut déjà la încondeierea ouălor de găienușă americană.