Blocul cu nouă etaje ridicat pe strada Aleea Nucului din municipiul Suceava, pe locul fostei vile a fostului secretar PCR, a intrat în vizorul DNA. Doi ofițeri DNA s-au deplasat la Primăria Suceava pentru a intra în posesia unor date referitoare la modul cum a fost ridicat acest imobil mult contestat de vecinii din zonă. Inițial, imobiul a fost autorizat pentru șase nivele -demisol, parter şi patru etaje, însă ulterior au mai răsărit încă trei.
Blocul al cărui proprietar este Complexul Comercial Zimbrul se pare că a primit o aprobare dubioasă din partea Consiliului Local Suceava. Procurorii DNA au cerut de la Serviciul Urbanism al Primăriei Suceava toate documentațiile care au stat la baza eliberării certificatului de urbanism, autorizației de construcție.
În vizorul procurorilor anticorupție sunt luați și cei de la Inspecția în Construcții care au închis ochii și nu și-au execitat atribuțiile. Cert este că administratorul Complexului Comercial Zimbu, Costel Bujoreanu, cel care a fost deja condamnat în dosarul de corupție alături de fostul șef al IPJ Suceava, Nicușor Toderuț este în continuare în ancheta procurorilor DNA.
Potrivit presei locale, intenţiile de demolare ale vilei de pe Aleea Nucului au fost îndelung contestate de o mulţime de locuitori din zonă, inclusiv de personalul Creşei Nr. 1, cu care se învecinează la o distanţă foarte mică.
Una dintre petiţiile semnate de 52 de locuitori ai blocurilor din zonă spunea astfel: „Subsemnaţii […], învecinaţi cu proprietarul terenului şi clădirii (fosta vilă Gheorghe Moroşanu – Stoica, fost prim-secretar PCR al judeţului Suceava), deţinem informaţii că urmează să se demoleze construcţia existentă, urmând a se construi o clădire cu parter comercial şi opt etaje, ceea ce duce la obstrucţia zilnică a razelor solare şi a spaţiilor verzi aferente blocurilor noastre. Subsemnaţii ne opunem acestei înalte construcţii care ne va împiedica să supravieţuim în condiţiile prevăzute de legile în vigoare şi putem să ne dăm acordul de a se construi un bloc cu maxim patru etaje (inclusiv parterul)”.
În urma reclamaţiilor, în 2009 municipalitatea nu a aprobat construcţia respectivă, cu 11 niveluri, şi a blocat orice iniţiativă de acest gen pe mai bine de un an.
La finele lunii iulie 2010, proprietarii terenului vilei Moroşanu au venit în faţa Consiliului Local cu alte planuri, care prevedeau construirea unui bloc de numai patru etaje, adică tot atâtea cât au şi alte blocuri apropiate, gradul de ocupare al terenului de 1.020 mp fiind redus la 50%, de la aproape 60% cât era înainte. De asemenea, la un număr de 27 de apartamente erau prevăzute 22 de locuri de parcare amenajate, adică cu mult mai mult decât prevăd normele urbanistice în vigoare. Construirea blocului fiind aprobată în condiţiile respective, proprietarii terenului au demarat construcția unui bloc cu trei nivele.
Mai exact, au comandat un nou PUD (Plan Urbanistic de Detaliu), prin care au modificat proiectul de construire a blocului a cărui construcţie a fost deja autorizată.
„Acest lucru a fost posibil datorită faptului că Planul Urbanistic Zonal permite construirea de clădiri cu şase etaje în zona respectivă. Câtă vreme normele urbanistice în vigoare le permit să solicite să construiască încă două etaje, pe lângă cele patru deja autorizate, nu aveam cum să blocăm investiţia”, spunea în urmă cu trei ani, viceprimarul Ovidiu Doroftei.