Catolicii din toată țara au sărbătorit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Învierea. Credincioşii romano-catolici au întâmpinat marea sărbătoare așa cum se cuvine: cu smerenie, curățenie în suflete şi bucurie. Slujba de Înviere a început de la orele 22:00. Sâmbătă după-amiază, la Biserica Catolică Sf Ioan Nepomuk din municipiul Suceava a avut loc slujba de sfințire a alimentelor pentru masa de Paște celebrată de pr. Iosif Păuleț, Decan în Decanatul de Bucovina.
Celebrarea liturgică din Sâmbăta Mare a început cu sfințirea focului și aprinderea lumânării pascale, care este simbolul lui Isus Cristos cel înviat, care este lumina lumii. Fiecare credicios și-a aprins câte o lumânare luând și purtând în acest fel cu ei lumina lui Cristos. Tot în cadrul acestei celebrări au fost reînnoite promisiunile de botez de către fiecare participant. Sărbătoarea a culminat cu ceremonia învierii urmată de procesiunea glorioasă a învierii, moment în care ieșind din biserică cu lumânările aprinse și cântând imnuri de bucurie vestim tuturor Învierea Domnului nostru Isus Cristos.
Credincioșii au venit la biserica cu coșul special pregătt cu bucatele pentru paște. Nu au lipsit ouăle roșii, mezelurile, pasca care trebuie neapărat făcute de gospodine,cozonac dar și un ou fiert curățat. Se spune că după ce oul curățat a fost sfințit va fi împărțit la toți membrii familiei iar înainte de a se mânca din alte bucate sfințite,prima dată se mănâncă din bucățica oului curățat. Tradiția spune că dacă unul creincioși se va rătăci indiferent de loc, oraș sau țară, atunci dacă se va gândi la persoana cu care a împărțit oul curățat sfințit atunci cu siguranță își va reaminti drumul.
Mețez Kazimir a venit cu coșul pregătit la celebrarea alimentelor de Paște.
„Am venit din partea familiei cu acest coș special pregătit. E cea mai mare sărbătoare a noastră și o sărbătorim cu liniște sufletească alături de cei dragi”, ne-a spus mețec Kazimir.
Viorica Dranca, în vârstă de 77 ani, din Suceava, susține că a venit pentru a sfinți bucatele din partea tuturor membrilor din familie.
„Avem ouă, șuncă, cozonac,p ască…știți așa cum este tradiția”, ne-a spus femeia.
Și copii au fost nelipsiți de la slujba de sfințire a bucatelor. Părinții le-au pregătit coșulețe în care au pus bucate pe măsura vârstei lor.