Gura Humorului (in trecut Gura Homorului, in germana si poloneza Gura Humora) este un oras din judetul Suceava, in nord-estul Romaniei. Localitatea este situata in regiunea istorica Bucovina de sud. La recensamantul din anul 2011, localitatea avea o populatie de 13.667 locuitori, fiind al saselea centru urban ca marime al judetului. Gura Humorului chiar este unul dintre cele mai frumoase orase, chiar daca multi nu o recunosc. Iata cateva lucruri pe care daca nu le stiai, te fac sa vrei sa vii in vizita. Aici ai cum sa te distrezi indiferent de anotimp!
1. Printre cele mai frumoase 30 de orașe din Europa
Gura Humorului a fost ales printre cele mai frumoase 30 de orase din Europa. Clasamentul a fost realizat de Japanese Association of Travel Agents (JATA), in baza optiunilor exprimate de 300 de agentii de turism din Japonia. In articol se precizeaza ca orasul Gura Humorului este situat in partea de Nord a Romaniei, si se afla aproape de confluenta raurilor Moldova si Humor. In opinia agentiilor de turism japoneze, Gura Humorului iese in evidenta prin numarul mare de cladiri colorate.
2. Stațiune turistică
Prin Hotararea Guvernului nr. 114/2005 se aproba atestarea localitatii Gura Humorului din judetul Suceava, ca „statiune turistica de interes national.” Prin urmare, imaginea orasului se schimba radical prin aplicarea unui program PHARE al Uniunii Europene, in valoare de 8,9 milioane de euro.
3.Mănăstirea Voroneț
Monument istoric ce dateaza din 1488, se afla pe teritoriul orasului. Manastirea Voronet – ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare, supranumita „Capela Sixtina a Estului”. Se afla la 4 km de centrul orasului Gura Humorului, in cartierul Voronet, situat pe malul drept al raului Moldova.
4.Pârtia de schi
In cadrul proiectului intitulat „Partie de schi, Orientare Turistica, Parc Lunca Moldovei, Agrement, Sport”, in Gura Humorului este amenajata o partie de schi cu o lungime de 1.350 de metri, dotata cu un telescaun si cu o instalatie de produs zapada. Incepand cu luna ianuarie 2010, partia de schi „Soimul” este data in folosinta, fiind dotata cu instalatie de nocturna pe toata lungimea de 1.350 metri, cu telescaun si cu o instalatie de produs zapada. De asemenea, la baza partiei exista o parcare pentru 360 autoturisme si 9 autocare.
5.Arinișul
In zona de agrement „Arinis” este construita o piscina acoperita, de dimensiuni olimpice, un bazin de inot destinat copiilor, si sunt amenajate si construite opt terenuri de sport, plus o nocturna, precum si un patinoar artificial. Complexul este inaugurat în data de 1 mai 2010. In cadrul proiectului se realizeaza si iluminatul public în Parcul Dendrologic Arinis. In zona de acces spre partie, pe malul drept al raului Moldova, este amenajat un loc de campare, cu toate utilitatile necesare rulotelor.
6.Parcul Escalada
Este un parc de aventuri in care poti sa iti antrenezi spiritul de echipa sau poti pur si simplu sa mergi singur sa te distrezi, sa ai parte de putina adrenalina si sa vezi cu adevarat daca ai coloana vertebrala.
7.Se pregătește să devină pol de dezvoltare turistică
Statiunea turistica Gura Humorului, ar putea deveni un adevarat pol de dezvoltare turistica, daca isi uneste fortele cu alte doua frumoase orase din Bucovina, Vatra Dornei si Campulung Moldovenesc.
Acesta este cea mai mare dorinta a primarului din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, care a spus ca emotiile care l-au incercat in momentul in care a aflat vestea au fost asemeni celor traite de cei care au participat la o olimpiada internationala si au si fost premiati.
8. Hotel Toaca Bellevue
Ospitalitate bucovineana la inaltime! Infiintat in 2005, se afla pe cel mai inalt platou a orasului, cu vedere panoramica asupra imprejurimilor. Linistea, eleganta si profesionalismul te vor incanta cu siguranta!
9.Complexul turistic Casa Elena
Departe de agitatia strazilor, poti sa te regasesti intr-un loc linistit, la aer curat. Copii se pot juca la spatiul special amenajat. Aici iti poti reincarca bateriile pentru o noua zi plina de peripetii si distractie admirand peisajul inconjurator!
Sursa: masswow.com