Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Femeile care se vor mai tari decât bărbații. Mai multe doamne se bat pentru funcția de primar

Maria Cojocaru

Maria Cojocaru

Cinci femei din politica suceveană „se bat” cu bărbații pentru funcția de primar. S-au luptat și la alegerile din 2012 și au ieșit învingătoare. Toate cele cinci reprezentante ale sexului frumos s-au înscris în competiția electorală din iunie 2016 pentru un nou mandat la Primărie. Este vorba despre Maria Cojocaru, Maria Pleșca, Violeta Țăranu, Elena Boloca, Angelica Fădor.

Maria Cojocaru, de 52 de ani, a reușit să se impună cu o mână de fier în fruntea Primăriei orașului Dolhasca. Este membru PSD, dar a fost și membru PDL. Se află la cel de-al patrulea mandat și s-a înscris în bătălia electorală din iunie 2016 pentru un nou mandat. Recunoaște că nu este ușor să fii femeie primar, dar nu se dă bătută.

like-facebook„Am curajul să privesc pe oricine în ochi. Politică cu principii, plăcere cu angajament, bogăție cu muncă, înțelepciune cu caracter, rugăciune cu caritate sunt doar câteva din principiile mele. Nu e simplu deloc să fii primar, dar trebuie să răzbim pentru comunitate”, a spus primarul Maria Cojocaru.

Maria Pleşca

Maria Pleşca

Maria Pleșca este membru PSD, fiind un primar plin de tenacitate. Conduce comuna Voitinel de trei mandate, este o fiică a acestor locuri, iar acum vrea să continure proiectele începute în al patrulea mandat. A câștigat primul mandat din partea PSD, iar ulterior pentru cel de-al doilea a trecut independentă ca apoi să treacă din nou la social-democrați.

„Nu există un secret. Fiecare unitate administrativ-teritorială respectă aceeaşi lege a administraţiei publice locale, dar are specificitatea ei. Pentru mine, munca în echipă, cu oameni profesionişti – colegii mei din Primărie -, înseamnă implementarea acestor proiecte, înseamnă prezenţa timp de mai mult de opt ore în faţa cetăţenilor comunei, cu care să avem o comunicare permanentă, cărora să le răspundem la solicitări, chiar dacă eu, primarul localităţii, fizic nu pot fi în permanenţă în Primărie. Colegii mei, începând de la viceprimar, secretar, persoane cu funcţii de decizie în locul meu, împreună cu celelalte servicii, duc în continuare lucrările pentru care primarul a adus sursa de finanţare. Acesta este atributul primarului: de a aduce proiectul în comună şi sursa de finanţare. Implementarea o face echipa, ajutată de specialişti, de consultanţi şi de ceilalţi factori care, la nivelul administraţiei publice judeţene centrale, nu fac altceva decât să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunei”, ne-a spus Maria Pleșca.

Violeta Țăran

Violeta Țăran

Primar în funcţie din anul 2000, de la înfiinţarea comunei Berchișești, Violeta Țăran a candidat din partea PSD şi în 2008 a câştigat alegerile din primul tur, cu 69,55%. Au ales-o din primul tur în ultimele două mandate, la mare distantă de adversari. Cu toate că, în bătălia cu timpul, cel mai mare câștig îl are cel dedicat problemelor locale, familia fiindu-i alături. Primărița a câștigat un al treilea mandat și nu are emoții în bătălia electorală pentru un nou mandat din iunie 2016.

„Oamenilor le place că au o primăriță și vin la mine să discutăm fel si fel de probleme cu care se confruntă și să căutăm soluții. La unele găsim pe moment, la altele căutăm să rezolvăm în timp.Vrem să modernizăm infrastructura comunei, vrem să vină investitorii în zonă să aibă oamenii locuri de muncă și vrem un sediu de primărie ”, ne-a spus Violeta Țăran.

elena bolocaȘi primarul comunei Cacica, Elena Boloca, (PSD) s-a înscris în competiția electorală din iunie 2016 pentru un nou mandat. La alegerile locale din 10 iunie 2012 a câștigat fotoliul de primar și a reușit chiar să demareze câteva proiecte, însă susține că un mandat de primar nu este suficient să accesezi proiecte de la inițiere până la recepție.

„Am venit în administrația publică din mediul privat și nu mi-a părut complicat. Nu mi se pare că este mai greu. Am realizat în acest mandat ce mi-am propus, dar am de continuat proiecte în infrastructură și utilități, de aceea m-am înscris pentru un nou mandat”, ne-a spus Elena Boloca.
angelica fador
Și în Iacobeni, edilul este tot o reprezetantă a sexului frumos. Liberala Angelica Fădor este la al doilea mandat, dar s-a înscris în competiția electorală pentru încă unul. A fost lansată oficial pentru fotoliul de primar de către conducerea centrală și județeană la Casa de Cultură din Suceava alături de alți 112 candidați la nivel de județ.

Numele comunei Iacobeni este un sinonim derivat de la numele unei persoane, ca rezultat al istoriei frământate a procesului complex de formare a poporului şi a limbii române. “Iacobenii” provine de la “cei din neamul lui Iacob”.  O veche legendă, consemnată în “Cronica şcolii Iacobenii”, spune că prima aşezare pe aceste meleaguri a fost a unui cioban cu numele de Iacob, care cobora de prin partea Maramureşului, izgonit de autorităţile ungureşti. Pe teritoriul comunei, terenul fiind propice creşterii vitelor, datorită întinselor fâneţe şi păşuni, acest cioban, împreună cu numeroşii săi fii şi rubedenii, a devenit un mare comerciant de vite.
Începând din anul 1774, ocupaţia austriacă, care a durat 144 de ani, a adus mari transformări economice, social-politice, etnice şi demografice în întreaga Bucovină. După alipirea Bucovinei la patria-mamă România, s-a înfiinţat judeţul Câmpulung, judeţ din care făcea parte şi comuna Iacobeni. Conform spuselor primăritei, importante sunt  investițiile în infrastructură, canalizare, apă curentă, dar la fel de importante sunt și cele destinate învătământului, sănătătii și culturii.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*