Marti 26 Noiembrie 2024, Actualizat acum 330 zile 12:00 am

Direcţia Silvică face precizări cu privire la licitaţia intermediară de valorificare a masei lemnoase pe picior

directia silvica suceavaÎn perioada 02-04 martie 2016, la licitaţia intermediară de valorificare a masei lemnoase pe picior, Direcţia Silvică Suceava oferă la licitaţie din fondul forestier proprietate publică a statului un volum brut de 505651 mc, fiind cel mai mare volum oferit la o licitaţie intermediară din ultimii cinci ani.

Pentru o corecta informare a cititorilor dvs. consider utila o trecere in revista a preturilor medii de pornire la licitatiile de masa lemnoasa organizate de D.S. Suceava in ultimii doi ani. Cred ca aceste precizari sunt necesare, in contextul – inexplicabil din punctul nostru de vedere – blocajului produs prin actiunile de protest desfasurate de otagnizatiile forestierilor si implicit prin boicotarea  ultimelor licitatii de vanzare a masei lemnoase, spune directorul Direcţiei Silvice Suceava, inginerul Sorin Ciobanu.

like-facebookAstfel, pretul mediu de pornire la licitatia principala pentru anul 2015 a fost de 158 lei/mc, raportat la volumul brut. Acelasi pret mediu a fost calculat si pentru licitatia  principala pentru 2016, care a fost boicotata de agentii economici.

Pe de alta parte, pretul de pornire pentru intregul volum de masa lemnoasa adjudecat (pret mediu pe toate licitatiile şi negocierile) a fost in 2015 de 151 lei/mc raportat la volum brut. In urma modificarii HG 924/2015 (Regulamentul de vanzare a masei lemnoase) si aplicarii de catre RNP Romsilva a noii metodologii de stabilire a preturilor, pretul de pornire pentru licitatia pe care o vom organiza la inceputul lunii martie este – matematic – identic cu cel din 2015, respectiv 151 lei/mc.

Cu siguranta, piata va fi cea care va stabili nivelul preturilor de adjudecare a lemnului si in anul 2016, iar experienta anilor trecuti arata ca nivelul acestor preturi a fost mereu superior preturilor de pornire. Spre exemplu în 2015, în urma licitaţiilor nivelul preţului mediu de adjudecare a fost de 186 lei/mc.

„În concluzie, considerăm că aceste precizări sunt de natură a oferi lămuririle necesare unei corecte a înţelegeri a mecanismelor privind valorificarea, conform legislaţiei în vigoare, a masei lemnoase provenită din pădurile statului”, susţine inginerul Sorin Ciobanu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*