Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, s-a aflat, duminică, alături de sutele de protestatari din centrul municipiului, susținând finalizarea pârtiei de schi. Primarul a făcut până acum nenumărate demersuri către oficialii de la București, dar și către autoritățile județene, dar nimeni nu a luat nicio măsură pentru finalizarea investiției.
Îngrijorător este că lucrările de la pârtie au început să se degradeze și au apărut alunecările de teren. Potrivit primarului, unul din constructori și chiar liderii acestei investiții efectiv a blocat în anul 2012 investiția și avea întâlniri săptămânale cu firma care efectua lucrări și se stabilea un grafic de execuție.
„Din luna martie 2012, când a fost o vreme extraordinară și prielnică, constructorul nu a lucrat în perioada respectivă. A venit iulie 2012, când temenul de finalizare a acestui contract trebuia terminat, ei nu și-au respectat clauzelele contractuale și suntem în instanță pentru neonorarea clauzelor. Ei spun că nu a fost finanțare, dar bani în 2012 au fost pentru finalizarea acestei pârtii, ei însă nu s-au mobilizat. Nu și-au adus oameni și utilaje ca investiția să fie finalizată”, a spus Negură.
În opinia edilului, singura soluție este reluarea lucrărilor la pârtie, iar procesul să își urmeze cursul în instanță și în acest caz, trebuie ca sursa de finanțare să fie Guvernul.
„Primăria este cuprinsă, din păcate, într-o investiție nefinalizată în acel proiect deja arhicunoscut opiniei publice, Utilități și Mediu, cu 61 de primării și trebuie să plătim un milion două sute de mii de euro pe an timp de 15 ani. Dacă nu aveam acest grad de îndatorare puteam face un credit, finalizam pârtia și nu stăteam cu mâna intinsă la Guvern”, a spus primarul municipiului.
Domnia sa a amintit că susține această investiție și este alături de tinerii din Câmpulung Moldovenesc care au organizat acest miting.
„Și nu numai de aici sunt tineri, ci din toată zona, dar și agenți economici, copii și persoane de vârsta a doua. Cu toții își doresc ca această pârtie să fie finalizată. Investiția în această pârtie a început în 2009 și s-a oprit în 2012 din lipsă de finanțare. La ora actuală, pârtia este finalizată în proporție de peste 82 la sută, un procent destul de mare. După patru ani, suntem pe platoul central ca să tragem un semnal de alarmă către Guvernul României pentru că și această pârtie face parte din programul național Schi în Carpați. De la Guvernul României au fost sub 10 milioane de euro investiție în această pârtie, mai trebuiesc 3,5-4 milioane de euro pentru finalizare, dar mai mult pentru partea de instalații, ar fi în jur de 1,5 milioane de euro, 2 milioane de euro-lucrări de profilare a pârtiei, tunuri de zăpadă, parcare și clădirea administrativă. Cel mai îngrijorător la această investiție e că se degradează de la o zi la alta sunt lucrările efective. Vă dau un exemplu, la mijlocul pârtiei pe o lungime de 140 de metri un versant deja a alunecat, deja ne încadrăm cu lucrări suplimentare în eventualitatea începerii lucrărilor. Suntem într-o zonă de munte, o zonă hibernală, zapada este din luna octombrie deja pe pârtie și va fi undeva până în luna lui mai. Este pe versantul nordic al masivului Rarău această pârtie mult discutată și mult mediatizată. Este considerată de specialiști cea mai modernă și cea mai bine contruită pârtie din țară. Este destul de tragic pentru că după patru ani de zile să ne aflăm într-o asemenea situație. Toate demersurile făcute la Guvernul României în acești patru ani nu au avut rezltat. Numai promisiuni. Iată că astăzi, tinerii s-au mobilizat și vor ca și ei să schieze aici, acasă…Nu la Bucovel în Ucraina, Austria, Elveția. De ce? Pentru că vorbim toată ziua de locuri de muncă. Aici, la această investiție se preconizează cel puțin 400 locuri de muncă, vorbim de pensiuni, hoteluri, case de vacanță, de meserii de bucătar, cofetar, mecanici, barmani, femei de serviciu. Nu numai tinerii sunt pe platou, ci și agenți economici în turism, dar nu numai …Pensiunile din Sadova, Frumosu, Moldovița, zeci și zeci de pensiuni, deci toate așteaptă această importantă investiție să fie finalizată. Este un mesaj foarte clar și îngrijorător pentru că lucrările se degradează de la o zi la alta. Văd că nimeni nu ia în calcul acest aspect. Cer și rog Guvernul României ca printr-o ordonanță de urgență sau lege să se stabilească foarte clar investițiile care au un procent de peste 50-60 la sută ..dacă a fi fost undeva la 10-20 la sută investițiile și putea fi mutată instalația în altă zonă. Dar când vorbim de o investiție de 82 la sută iar aceasta se degradează de la o zi la alta, este într-adevăr îngrijorător pentru noi”, a spus Mihăiță Negură.