Direcția Silvică Suceava susține că principala dorință a celor care au protestat, luni, a fost anularea licitației. Deși o parte din gateriști nu susțin revendicările ASFOR, aceștia sunt blocați pentru a participa la licitațiii. Luni, la Direcția Silvică au venit adminsitratori ai unor firme de exploatare să se înscrie la licitație, dar conducerea DS le-a transmis că aceasta a fost anulată până la emiterea HG anunțată încă de săptămâna trecută. Nu trebuie omis nici faptul că cei care vor să participe la licitații sunt opriți de către alți colegi de-ai lor.
Curios este că gateriștii, dincolo de revendicările deja publicate, se pronunță împotriva firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, care adjudecă de la DS doar 15 la sută din lemn, restul fiind luat de la firmele de exploatare din județ și din alte județe. Rămâne totuși o întrebare, de ce firmele de exploatare a lemnului din Suceava vând lemn firmei austriece? Nu trebuie omis nici faptul că gateriștii nu și-au modernizat firmele și nici nu și-au achiziționat utilaje performante de exploatare ci lucrează cu utilaje foarte vechi, și atunci se ridică întrebarea, unde sunt banii firmelor obținuți din tăierea pădurilor?
Forestierii știau de amânarea licitației doar că există o dezinformare în rândurile lor
„Am căzut de comun acord, putem anula această licitație având în vedere manifestația de la București și urmările acesteia. Drept urmare, Guvernul și-a anunțat deja intenția de a aduce modificări care va duce și la premizele emiterii unei decizii de prețuri la nivel de ROMSILVA. Așteptăm această modificare și probabil se vor relua licitațiie. Decizia de anulare a licitației a fost luată miercuri sau joi,în urma protestului de la București, și li s-a comunicat. Au știut acest lucru, dânșii au insistat să se manifeste și au reușit. Nu putem comenta intarea lor forțată în sediul Direcției Silvice. S-au manifestat cum au crezut dânșii de cuviință”, a spus Valerian Solovăstru, director tehnic al Direcției Silvice Suceava și fost director general al ROMSILVA.
Conducerea Direcției Silvice dezminte informațiile apărute în presă dar și în rândul forestierilor referitoare la majorarea prețului la licitație cu 300 la sută.
„Ceea ce putem spune ferm este că la Direcția Silvică Suceava prețurile nu au crescut față de prețurile de plecare de anul trecut, deciprețul mediu a fost 158, iar în acest an este tot de 158, chiar în condițiile acestei HG nemodificate. Nu știm în ce sens se va modifica decizia de preț, dar s-ar putea ca la Suceava să mai crească prețul de plecare. După ce se va revizui HG, în noile condiții noi nu facem altceva decât să respectăm legislația în vigoare. Nu putem lua noi alte hotărâri decât cea dată de Guvern”, a spus Valerian Solovăstru, care a precizat că organizarea unei licitații este o procedură complexă și că „nu este așa ușor să comunici anularea unei licitații în condițiile în care pui atâția oameni pe drum”.
Potrivit lui Valerian Solovăstru, o parte din conducerile firmelor de exploatare sunt de acord să participe la licitații chiar în condițiile actuale însă conducerea Direcției Silvice așteaptă noile modificări ce vor fi aduse.
„Am văzut că apar informații că s-au majorat prețurile cu 300 la sută. Nici vorbă de așa ceva. Întâmplarea a făcut ca noi să cădem pe vechiul preț dar în țară sunt direcții silvice care au prețuri mai mari”, a spus Solovăstru.
Nu trebuie omis nici faptul că președintele ASFOR Suceava este Ciprian Muscă, angajat al Direcției Fondului Forestier Bisericesc din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, instituția de cult cu care DS s-a aflat în procese ani la rând.