Miercuri 27 Noiembrie 2024, Actualizat acum 331 zile 12:00 am

FOTO! Mica Unire, sărbătorită de Muzeul Bucovinei

unire muzeu8Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată de Muzeul Bucovinei Suceava printr-o manifestare organizată duminică, 24 ianuarie, ora 15, la Muzeul de Științele Naturii. Alături de instituția muzeală  s-a aflat Asociația Culturală Friedrich Schwartz care a susținut un spectacol intitulat „Cântecele Unirii” dedicat acestui moment important al istoriei naționale.

Cristina Pânzaru, muzeograf la Secția Istorie a vorbit despre Însemnătatea Unirii și personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza – 157 de ani de la Unirea Principatelor.

unire muzeu„Aspirația spre unitate statală a românilor s-a manifestat permanent, originea etică, limba comună, religia, obiceiurile și datinile comune au făcut ca românii să aspire în permanență la unitate statlă, dar și pentru a se putea apăra de cuceririle străine.Domnia lui Alexandru Ioan Cuza are o însemnătate primordială, prin aceea că a pus bazele statului unitar, dar totodată și a statului modern”, a spus Pânzariu.like-facebook

Un drapel al Palatului Cuza de la ruginoasa este păstrat în Colecțiile Muzeului Bucovinei. Steagul provenit de la Ruginoasa era înălțat în curtea palatului roi de câte ori domnitorul se afla acolo. Localitatea Ruginoasa a făcut parte din ținuturile Sucevei, apoi din cel al Romanului, iar după aceea din micul ținut Baia-care cuprindea cea ce mai rămăsese din ținutul Sucevei,după alipirea Bucovinei la Imperiul Habsburgic.

Totodată, la Muzeul Bucovinei din Suceava se mai păstrează o serie de piese originale, care au aparținut domnitorului și soției sale, doamna Elena. Piesele provin din vechile colecții ale Muzeului Județean Suceava. Se păstrează călimara lui Cuza, cu penița din argint, scări de șa, celebra oca, ocaua mică și ocaua mare, lornionul Elenei Cuza, cartea de vizită a Elenei Cuza, cu coroana princiară deasupra cuvântului „Cousa” pahare de argint, două medalioane frumos încadrate, unul cu inițialele A.I.C, în arginet, deasupra acestora coroana princiară. Tot la muzeu se află două sigilii donate de Muzeul din Fălticeni, în anul 1926, făcute de Alexandru Lambrino, un nepot al domniței Elena.
La final, cei prezenți s-au prins într-o horă a unirii.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*