Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Vezi ce încasări a avut Aeroportul Suceava în două luni!

aeroport suceava (25)Au trecut două luni de la inaugurarea lucrărilor de modernizare a Aeroportului internaţional „Ştefan cel Mare”, iar conducerea Consiliului Judeţean (CJ) nu a dat publicităţii un plan de rentabilizare a investiţiei. Un singur aspect este cert: singura companie care operează zboruri la Salcea este Tarom, scrie ziarulevenimentul.ro.

În cele aproape trei luni de când s-a deschis, aeroportul a avut încasări de doar 8.400 de euro, mare parte datorate vremii nefavorabile care a redirecţionat aeronavele ce nu au putut aterizat la Iaşi şi Bacău

Operatorul are două curse săptămânale Suceava – Bucureşti şi retur, una lunea şi cealaltă joia. Avioanele pleacă de la Bucureşti la ora 12:20 şi aterizează la Suceava la ora 13:00. Zborurile Suceava-Bucureşti sunt în aceleaşi zile, cu plecare la ora 13:55 şi sosire pe Aeroportul Otopeni la ora 15:10. Orele de decolare şi aterizare sunt considerate nepotrivite atât de unii oameni de afaceri, cât şi de unii parlamentari. Începând cu luna martie 2016, Tarom va avea o cursă zilnică Bucureşti-Suceava. Altfel spus, va relua cursa din şi spre Capitală pe care o avea înainte de modernizarea aeroportului, lucrări care au costat 105 milioane de lei.
like-facebook
Zvonuri despre o posibilă cursă spre Londra

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, în mai multe rânduri, că se află în negocieri cu mai multe companii aeriene ca să aducă zboruri la Salcea. Negocierile, spune Nechifor, sunt îngreunate însă de faptul că în 2013, cu un an înainte de demararea lucrărilor de modernizare, Aeroportul „Ştefan cel Mare” a avut doar 25.000 de pasageri, faţă de Cluj care în 2015 a avut peste un milion de pasageri. Totuşi, surse neoficiale susţin că în primăvară, conducerea aeroportului Salcea va semna un contract cu compania Wizz Air pentru o cursă cu destinaţia Londra. Chiar dacă cele două părţi vor bate palma în primăvara, avionul va zbura de la Salcea spre Marea Britanie abia în vara, după ce Romatsa va finaliza lucrările de montare a ILS. Este vorba despre sistemul care ar trebui să-i ghideze pe piloţi la aterizare şi decolare în condiţii meteo nefavorabile. Mai este mult până când aeroportul de la Salcea va deveni cu adevărat internaţional.
8.400 de euro în trei luni
De la inaugurare şi până acum, Aeroportul de la Salcea a realizat venituri în valoare de peste 8.400 de euro. Suma ar fi fost mult mai mică, dacă pe aeroporturile din Iaşi şi Bacău nu ar fi fost ceaţă în luna decembrie. În ultimele două săptămâni din decembrie 2015, nu mai puţin de 30 de aeronave au fost redirecţionate de la Iaşi şi Bacău spre Aeroportul din Suceava, din cauza condiţiilor meteo.
Înainte de inaugurarea aeroportului modernizat, preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, a declarat că între aeroporturile din Moldova va fi o competiţie foarte dură.

„Competiţia va fi foarte dură. Nu vom câştiga bani doar din taxe aeroportuare. Vom avea servicii de rent a car, parcarea cu plată. La pachet, ne gândim la eficientizarea energetică. UE va finanţa proiecte de eficienţă energetică. Mă gândesc la construcţia unui parc fotovoltaic pentru încălzirea aeroportului. Mă gândesc la un sistem de producere a energiei electrice prin surse geotermale”, a declarat Nechifor la finele lui octombrie 2015, când a fost inaugurat aeroportul. De atunci nu s-a întâmplat mai nimic.

Aeroportul de la Salcea a fost închis pentru lucrări de modernizare, din ianuarie 2014. Investiţiile realizate au totalizat peste 100 de milioane de lei şi au fost finanţate printr-un proiect european. Când a fost redeschis, pe 25 octombrie, nu erau contracte semnate cu nicio companie de zbor. 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*