Ca în fiecare an, potrivit obiceiului creştinesc şi strămoşesc, credincioşii ortodocşi prăznuiesc în ziua de 6 ianuarie praznicul Bobotezei sau Botezul Domnului.
Încă din primele zile ale anului, pentru a putea ajunge în casele fiecărui sucevean, slujitorii Sfintelor Altare merg la casele credincioşilor si vestesc minunea Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Așa a făcut și părintele Florin Hostiuc de la Biserica Sf. Gheorghe din Suceava.
Încă de dimineață, a pornit „cu Botezul” din casă în casă, dar nu a ocolit instituțiile publice din zona care îi este arondată parorhiei. A trecut și prin birourile de la Consiliul Județean și Prefectură.
Pe lângă vestirea acestui act al Botezului Domnului, preoţii binecuvântează şi sfinţesc casele credincioşilor, ograda, dar şi grajdurile cu animale prin stropirea cu apa sfinţită.
Obiceiul sfinţirii caselor în Ajunul Bobotezei de către preoţi este o înnoire a sfinţeniei care trebuie să pătrundă în casele şi în sufletele noastre, fiind o pregustare a marelui praznic al Bobotezei.
„Vorbim de Ajunul Bobotezei,preoții merg prin casele credincioșilor ,peste tot acolo undesunt bineveniți și binecuvântează cu agheazma mare casele credincioșilor. Agheasma Mare este o apă binecuvântată, o apă deosebită, agheazma mare se săvârșește o singură dată pe an,în perioada Bobotezei și este purtătoarea unui har deosebit. În vremurile de demult,unii dintre sfinții părinți socoteau că agheasma mare se apropie foarte mult de una din sfintele taine și prin aceasta credincioșii noștri o păstrează ca pe un odor de mare preț folosind-o în vremuri grele sau în situații dificile. De exemplu la vreme de boală, la vreme de asuprire a duhurlor necurate atunci când sunt situații deosebite în casă, în gospodărie, familia aceasta folosește apă binecuvântată însoțită de rugăciune sfințește și binecuvântează casele credincioșilor”, a spus preotul Hostiuc.
Credincioșii ortodocși deschid ușile preoților
Potrivit preotului Hostiuc, credincioșii ortodocși primesc preoții în case la Crăciun și Bobotează, cu excepția momentelor când aceștia sunt la muncă și nu pot fi acasă pentru a deschide ușa fețelor bisericești.
„În general, credincioșii ortodocși ne primesc. Sunt cazuri speciale unde ei nu sunt acasă, ci la muncă, atunci sigur că înțelegem situațiile. Sunt deschiși la credință și nu seferesc de noi. Păstrăm relație apropiată cu credincioșii noștri. Pluralitatea confesională se vede frecvent atunci când mergem cu Ajunul, sunt case de credincioși aparținând altor rituri iar fiecare are obiceiul lor”, a spus preotul Florin Hostiuc.
La Bobotează, se sfinţeşte apa Iordanului şi toate apele şi izvoarele pământului. La Bobotează se sfinţeşte Agheasma Mare prin semnul Crucii şi prin pogorârea darului Sfântului Duh.
Preotul stropeşte cu apă sfinţită toate încăperile, de la pod şi până la pivniţă şi grajd.
Credincioşii spun că apa are puteri miraculoase şi că este o tradiţie ce merge din an în an. Gazdele cer apă sfințită din căldărușa diacului și un fir de busuioc din buchetul popii. Acesta va fi pus la icoană, iar în cazul în care în casă sunt fete de măritat, acestea vor pune firele de busuioc sub pernă în ajun de Bobotează – asta pentru ași visa usitul- asta conform tradiției populare.