Un eveniment cultural de excepție a avut loc sâmbătă, în comuna suceveană Dumbrăveni. În organizarea Primăriei, Consiliului Local și Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, comuna a fost gazda celei de a V a ediție a Festivalului Literar „Poeți ai nemuririi noastre Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Adrian Păunescu” ,eveniment ce se înscrie în rândul manifestărilor culturale de anvergură din țara noastră.
Nume mari ale literaturii românești din Basarabia, Bucovina și din România și-au dat întâlnire la Dumbrăveni, localitate deja cunoscută pentru implicarea în manifestări culturale. Nu au lipsit Eugen Simion, Adrian Dinu Rachieru, Mihai Cimpoi, Vasile Tărâțeanu, Mihai Sultana Vicol, Lucia Olaru Nenatti, Vasile Grozav, Mihai Vicol, Ovidiu Vintilă, delegații din Basarabia și Bucovina dar și iubitori ai inegalabilor poeți amintiți anterior din județ și din țară. Punctul culminat al simpozionului a fost lansarea cărții „Grigore Vieru, acum și în veacuri” redactată de secretarul comunei Dumbrăveni,Mihai Chiriac. Prefața cărții este semnată de primarul comunei, Ioan Pavăl, care arăta că tipărind această carte „îl aducem pe poet acasă, să se odihnească aici, la Dumbrăveni, foarte aproape de Pererita lui dragă, să poposească o clipă, care pentru noi înseamnă o veșnicie”.
Grigore Vieru a fost și este un fenomen rar pentru întreaga cultură, un mare poet, „curat ca roua dimineților, limpede ca lacrima. El a fost numit și pe bună dreptate de unul dintre comentatorii noștri literari,drept omul -poezie”.
Grigore Vieru-îngerul din curata lumină a limbii române
„Destinul a făcut să nu-l fi întâlnit niciodată pe Grigore Vieru. I-am auzit vocea caldă recitind ,,Nu am moarte cu tine nimic,, sau cu prilejul unor interviuri acordate cu generozitate unor posturi de televiziune.Opera sa,însă, m-a fascinat și nu mi-a fost străină.Firea mea poetică s-a atașat de întregul genului unic de creație.Poezia lui Vieru este inconfundabil de sinceră și plânsă peste tot ce i se poate întâmpla unui om mai simplu ca iarba”, avea să spună Mihai Chiriac.
Grigore Vieru a fost și va rămâne un simbol al Basarabiei și nu numai.
De la eveniment nu a lipsit fiul lui Adrian Păunescu, Andrei care a cântat din versurile tatălui său dar și ale lui Grigore Vieru. Atmosfera a intrat și în momentele Cenaclului Flacără, unul din membrii acestuia Florin Sasarman interpretând cu drag câteva din cântecele deja arhicunoscute publicului larg încă de dinainte de 89.
Elevi de la Liceul Tehnologic din Dumbrăveni au demonstrat că poetul Grigore Vieru și Adrian Păunescu este iubit,aducând oaspeții apoi, și în atmosfera Crăciunului interpretând ca și Păunescu și Sasarman colinde. La data de 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a fost internat în spitalul din Chișinău, în urma unui grav accident rutier, produs în condiţii de ceaţă pe un segment avariat de şosea. Automobilul în care se afla sa izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat în mijlocul şoselei, în regiunea comunei Dănceni, raionul Ialoveni. Vieru se întorcea din sudul Republicii Moldova, unde participase, la Cahul, la un concert omagial consacrat lui Mihai Eminescu. La 48 de ore de la accident,inima lui a mai încetat să mai bată.
Considerat cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova, Grigore Vieru ar fi împlinit 74 de ani la 14 februarie 2009. Poetul s-a născut în anul 1935, în localitatea Pererâta, raionul Briceni, Republica Moldova.
Nu stiu, eu chiar nu inteleg de ce nu se promoveaza absolut deloc aceasta manifestare ? Nimeni dintre organizatori nu a pomenit nimic de ea, public, macar cu 2 zile inainte, la scoala, cand a fost serbarea scolii ( de iarna ) si au fost prezenti toti elevii. Incet-incet incepe sa aiba un caracter privat. Bine ca la votare se umplu gardurile cu afise, la evenimente de tipul ăsta , nu stie nimeni nimic ……. Nu e cazul meu, personal, desigur !