Președintele Klaus Iohannis a promulgat la începutul acestei săptămâni legea care prevede creșterea salariilor bugetarilor cu 10%. Costul majorării în cazul celor 200.000 de bugetari se ridică la cinci miliarde de lei, potrivit Realitatea TV.
Înepând cu 1 decembrie, personalul din învăţământ va primi o majorare de 15%, în timp ce asistenţii sociali, ca şi angajaţii din sănătate, vor beneficia de o creştere de 25%. Salariile celorlalţi bugetari care nu au beneficiat anterior de alte majorări vor creşte cu 10%.
Premierul Dacian Cioloș a declarat că intenționează să păstreze în buget măsurile din Codul fiscal, dar și, în măsura în care va fi posibil, creșterile salariale, arătând că în privința majorării de 10% trebuie așteptată promulgarea astfel încât deficitul bugetar să nu depășească 3%.
Totodată, premierul afirma că deficitul bugetar poate fi împins până la 3%, iar aceste creșteri salariale trebuie să fie însoțite și de un pachet de investiții:
“Cel mai mult ce putem noi face cu bugetul este să împingem deficitul până la 3% sau sub 3%, să nu depășească 3%. Și așa riscăm pe termen lung să avem probleme de credibilitate, care riscă să afecteze investițiile în economia românească, dar, în momentul de față, cred că am avea argumentele să putem justifica un deficit de până la 3%. Pe de altă parte, e important ca, dincolo de aceste creșteri salariale, care, încă o dată, sunt importante și sunt justificate, să avem și un pachet de investiții, deci să arătăm și să facem în așa fel încât creșterea economică să nu se bazeze doar pe consum”.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, 11 noiembrie, proiectul de lege prin care salariile tuturor bugetarilor sunt majorate cu 10%, în timp ce personalul din sistemul de sănătate va avea salarii majorate cu 25%. În contextul în care PNL a votat legea, Alina Gorghiu anunța, abia după vot, că liberalii aşteaptă un studiu privind impactul bugetar al creşterilor.
Pe de altă parte, ministerul de Finanţe, condus la acel moment de Eugen Teodorovici, preciza că nu poate susţine o asemenea majorare, impactul bugetului depăşind cinci miliarde de lei.
Majorări de 25% la salariu vor primi: personalul din sistemul public sanitar, personalul din sistemul public de asistenţă socială, personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.
Majorări de 15% va primi de la 1 decembrie personalul din sistemul de învăţământ, potrivit OUG nr. 54/2015 – personalul didactic, nedidactic, precum şi cel auxiliar.
Majorări de 10% la salariu vor primi: a salariului: personalul din administraţie publică şi locală, personalul din structurile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale- jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă, personalul din unităţile de cultură şi teatru.
Sursa: Realitatea.net