Paraschiva Iurașcu, bunica luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu își duce somnul de veci în cimitirul din jurul Bisericii de lemn „Sfântul Nicolae”, din satul Bănești, comuna Fântânele. Paraschiva Iurașcu s-a născut în anul 1785 în satul Bănești sub numele de Paraschiva Brihuescu, iar după ce s-a căsătorit cu Vasile Iurașcu din Joldești, cu care a avut nouă copii, unul dintre ei fiind Raluca, mama lui Mihai Eminescu, și-a schimbat numele. Cu toate că era urmaș de boier, Vasile Iurașcu a dus o viață răzeșească.
Paraschiva Iurașcu a decedat la vârsta de 51 de ani, după cum se spune din bătrâni. Venind iarna de la Joldești la Bănești cu trăsura, probabil pentru a-și vedea rudele, trăsura s-a prăbușit pe ghețușul podului cu cai cu tot, iar Paraschiva Iurașcu și-a pierdut viața în acest accident. De altfel în biserica de lemn există o piatră funerară pe care este inscripționat un text în stil popular redactat probabil de Vasile Iurașcu, text care eternizează acest sfârșit. Paraschiva Iurașcu a fost înmormântată în timpul în care aici păstorea preotul Teodor Teodoreanu (1800-1845).
Piatra de pe mormântul bunicii lui Mihai Eminescu a fost luată de Muzeul Județean din Botoșani . În urma unei plângeri făcute de sătenii din Bănești, lespedea funerară a fost restituită satului de către muzeu și se află în prezent în biserică.
Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Bănești este un lăcaș de cult ortodox construit în anul 1706 în satul Bănești Fântânele aflată în județul Suceava. Edificiul religios se află localizat în cimitirul vechi din partea de jos a satului și are hramul Sfântul Nicolae, sărbătorit la data de 6 decembrie.