Termica, prin vocea lichidatorului judiciar, a anunţat că şansele de a întrerupe furnizarea apei calde sunt foarte mari. Dacă lichidatorul judiciar şi conducerea Primăriei Suceava nu se pun de acord, începând de la miezul nopţii apa caldă va înceta să mai curgă la robinetele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat. Măsura sistării apei calde va afecta 18.000 de consumatori, ceea ce înseamnă că mai bine de jumătate din populaţia oraşului se va întoarce în Evul Mediu. Singura soluţie pentru o baie decentă va fi clasicul aragaz, pe care se vor încălzi oalele cu apă, care va ajunge apoi în lighean.
În adresa trimisă vineri, 25 septembrie, la Primăria Suceava lichidatorul judiciar şi-a motivat ultimatumul care poate lăsa oraşul fără apă caldă.
„Ca urmare a ritmului foarte scăzut de încasare a sumelor datorate de beneficiarii noştri, în principal asociaţiile de proprietari din municipiu, dar şi a neîncasării, nici măcar parţial, a sumei prevăzute în HCL 221/27.08.2015, ne obligă să dăm curs notificării transmise şi să sistăm serviciile de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice începând cu data de 29 septembrie 2015, ora 0.00”, se arată în ultimatumul trimis Primăriei Suceava.
Datoriile către Termica au crescut uluitor în doar câteva luni
În aceeaşi adresă se menţionează că între 15 februarie – 31 august 2015 datoriile asociaţiilor de proprietari către Termica au ajuns la aproape 7 milioane de lei, în timp ce o altă sumă de 1.059.000 de lei trebuie achitată de Primăria Suceava în contul pierderilor de pe reţea aferente lunii iulie 2015.
„În aceste condiţii, SC Termica SA nu poate achita la termenele de scadenţă, nici măcar către principalii furnizori şi creditori, SC Bioenergy SRL Suceava, SC ACET SA, SC E.ON SA, sumele reprezentând datorii născute după intrarea în faliment, situaţie care nu numai că aduce prejudicii acestor creditori, precum şi celorlalţi creditori înscrişi în Tabelul de creanţe, dar împiedică efectiv continuare activităţii societăţii, respectiv asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică a consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat al municipiului Suceava”, se mai menţionează în adresa trimisă Primăriei Suceava.
O altă problemă este cea a licenţei în baza căreia Termica poate efectua servicii de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, licenţă care a expirat încă de la începutul lui august 2015.
„Noi am trimis o adresă la ANRSC să ne spună clar dacă mai putem furniza astfel de servicii în condiţiile în care nu avem licenţă. Pe de altă parte, am observat că joi, în Consiliul Local Suceava, s-a decis ca noi să prestăm mai departe aceste servicii, până la desemnarea unui nou operator. Problema este că pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă putem legal şi dacă mai avem capacitatea de a derula astfel de operaţiuni”, a arătat Teodor Matei, reprezentantul lichidatorului judiciar.
Primarul Ion Lungu nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a arăta dacă există modalităţi prin care să fie evitată o situaţie total neplăcută pentru locuitorii municipiului Suceava.
Sursa: Monitorul de Suceava.