Măsuri dure trasate de Corpul de Control al MAI după verificările făcute la Instituția Prefectului Suceava și structurile subordonate MAI. Cei 16 inspectori guvernamentali care au descins la Suceava la începutul lunii iunie au plecat la București după ce timp de 10 zile au verificat documentele Prefecturii și a instituțiilor subordonate MAI, iar de acolo au întocmit un raport al verificărilor cu măsuri ferme și termene clare.
Dacă la Suceava, după control, înainte de a părăsi județul au făcut o ședință în care per total au fost mulțumiți și au strâns mâna șefilor de servicii și structuri, ajunși în capitală, situația s-a cam schimbat.
La acea vreme, conducerea Prefecturii aunța imediat după ședința de final de control că „la finalul acestuia nu au fost semnalate aspecte majore, activitatea instituției fiind apreciată pozitiv. Urmează ca în decurs de o lună, Instituția Prefectului Suceava să primească Raportul final întocmit de Corpul de Control al Ministrului, în cadrul căruia vor fi reflectate toate disfuncționalitățile constate, cât şi măsurile ce trebuiesc întreprinse pentru înlăturarea acestora şi eficientizarea activității.
În raportul final al Corpului de Control al MAI, semnat de chestorul de poliție, Constantin Manoliu, atrage atenția actualei conduceri a Prefecturii reprezentate de prefectul Constantin Harasim ca în termen de 6 luni să remedieze cele 130 de deficiențe constatate.
Manoliu susține că unele deficiențe au fost înregistrate în perioada când la conducerea Prefecturii se afla Florin Sinescu, respectiv perioada ianuare 2013-martie 2015. După expirarea celor 6 luni, inspectorii de la MAI vor reveni la Suceava pentru a vedea dacă măsurie trasate au fost îndeplinite, în caz contrar vor fi luate măsuri.
Trebuie amintit că la începutul lunii iunie, o echipă a Corpului de Control al MAI a verificat Instituția Prefectului și instituțiile subordonate. Controlul a fost unul tematic însă deficiențele constatate, foarte multe la număr, i-au determinat pe inspectorii guvernamentali să dispună măsuri concrete.
Între cele 130 de măsuri trasate se numără întărirea capacității Serviciului Verificării Legalității Actelor Normative și Contecios Administrativ. Harasim a spus că la Instituția Prefectului vor mai fi încadrați doi juriști întrucât sunt la acest compartiment angajați doar 4 juriști plus șeful acestuia, iar aceștia fac cu greu față acestei situații.
O altă măsură se referă la organizarea de instruiri cu președinții și secretarii comunelor de fond funciar din județ cu privire la întocmirea planurilor de parcelare.
„Sunt măsuri trasate care trebuie duse la îndeplinire iar termenul este clar: șase luni. Sunt multe măsuri și dure întrucât trebuie urmărite și îndeplinite pas cu pas. Sigur că multe din cele vizate acum de inspectorii de la Corpul de Control nu prea erau puse în aplicare. De exemplu, verificarea primarilor și a Consiliilor Locale dacă țin ședințele ordinare întrucât sunt primării care nu fac aceste ședințe care dezbat probleme curente ale UAT ci doar extraordinare și unde pe ordinea de zi poate fi pus doar ce vrea primarul. Și avem exemple cu cazuri concrete. Apoi, efectuarea de controale la comisiile locale de fond funciar din județ care înregistrează deficiențe în activitate, adoptarea de hotărâri ale Colegiului Prefectural privind noua procedură de monitorizare a serviciilor publice descentralizate și care să fie lunară și unitară. O altă măsură este cea de organizare de dezbateri privind publice pe tema programelor operaționale regionale cu finanțare europeană,dezbateri care vor fi făcute în comun cu Consiliul Județean și administrațiile publice locale,actualizarea planului de măsuri privind colectarea selectivă a deșeurilor precum și a programului de instruire și informare privind colectarea selectivă a deșeurilor,dinamizarea activității de relații externe,se va urmări ca documentația înaintată de autoritățile locale în vederea emiterii de către prefect privind reconstituirea dreptului de proprietate să cuprindă o fundamentare corespunzătoare în ce privește regimul juridic al terenurilor”, a spus Harasim.