Peste 1000 de credincioși, 80 de preoți în frunte cu IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-au rugat duminică seară pentru ploaie. Arhiepsicopia Sucevei și Rădăuților a decis ca racla cu moștele Sf. Ioan cel Nou să fie scoasă din biserica mănăstirii pe străzile Sucevei într-o procesiune până pe dealul unde este situată grădinița cu program prelungit Sf. Ioan cel Nou. Racla a fost purtată pe brațe de preoți, iar în fruntea cortegiului s-a aflat IPS Pimen.
Oamenii au implorat prin rugăciune pe bunul Dumnezeu să „facă cerul ca să ploaie, iar pământul să rodească, să nu mai fie secetă”.
În județele din Nordul țării, inclusiv în județul Suceava, nu a mai căzut un strop de ploaie de foarte mult timp, iar temperaturile extrem de ridicate au pârjolit unele culturi și sunt slabe șanse ca acestea să-și revină.
În comuna Grămești sunt fântâni care au secat, iar oamenii se ajută între ei pentru a trece cu bine canicula. În lipsa unor sisteme de irigații singura lor speranță este rugăciunea.
Preotul paroh Constantin Ciupu a spus că racla a fost scoasă pentru a întregi „rugăciunile noastre către Dumnezeu și să ne rugăm la Dumnezeu să ploaie pentru a fi pământul rodnic. Racla a mai fost scoasă la vreme de secetă. Noi am așteptat poate Dumnezeu se îndură și dacă vremea nu ne satisface necesitățile întețim rugăciunea și nădăjduim o speranță de la bunul Dumnezeu chiar dacă nu suntem vrednici”, a spus preotul Ciupu.
Ulias Adriana a venit împreună cu o vecină la slujba de ploaie.
„Am venit să ne rugăm pentru ca bunul Dumnezeu să se îndure și să nu ne pedepsească, să plouă”, ne-a spus femeia.
Preoții de la bisericile din Protopopiatul I și II din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților împreună cu monahi de la Mănăstirea Sf Ioan cel Nou de la Suceava au ascultat mesajul venit din partea IPS Pimen pentru a organiza și participa la această slujbă specială, fiind ultima speranță la vreme de secetă.
Pe lângă racla cu sfintele moaște au mai fost scoase Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, icoana cu Mântuitorul Isus Hristos și Icoana Sf Ioan.
După ce racla a fost scoasă, iar credincioșii au ajuns cu procesiunea de dealul din curtea grădiniței, aici a fost citit Acatistul „Sf Ioan cel Nou” și o rugăciune special pentru ploaie. Totodată, a fost citită rugăciunea pentru iertarea tuturor păcatelor, rânduiala la vreme de secetă, slujba agheasmei mici. După slujba, racla a revenit în procesiune la biserica din curtea mănăstirii.