Proiectul de hotărâre privind demararea procedurilor de întocmire a documentațiilor necesare pentru depunerea candidaturii municipiului Suceava la procedura de selecție în vederea obținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021 a primit, vineri, votul deliberativului local.
Dacă la precedenta ședință, acest proiect a fost privind din start de către consilierii locali PNL ca un ghimpe, după criticile apărute din partea oamenilor de cultură și a altor personalități sucevene, proiectul a fost depus pe ordinea de zi a Consiliului Local.
Chiar și președintele de ședință, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșvschi, a spus că este un proiect important pentru Suceava după ce data trecută spunea că nu a auzit de el. El a făcut apel la consens politic pentru aprobarea acestui proiect.
Cu 17 voturi pentru din cei 18 consilieri locali prezenți, proiectul a trecut cu brio. Astfel, aleșii locali au aprobat demararea procedurilor de depunere a candidaturii municipiului Suceava la competiția „Capitală europeană a culturii 2021”, constituirea Grupului de Lucru pentru elaborarea strategiei culturale pe termen lung a municipiului Suceava, care va include programul de acțiuni și planurile pentru susținerea activităților culturale, a cărei componență va fi stabilită în ședința de Consiliu Local.
Grupul de lucru va elabora strategia culturală pe termnen lung a Sucevei și o va depune în vederea aprobării Consiliului Local al Sucevei. În expunerea de motive, edilul municipiului reședință de județ, Ion Lungu, arată că pentru depunerea documentației de la procedura de selecție a orașului pentru acest titlu trebuie respectate condițiile de formă prevăzute în ghidul de participare.
În vederea elaborării strategiei culturale pentru perioada prevăzută în ghid este necesară desemnarea unui grup de lucru care să elaboreze strategia culturală a municipiului Suceava în conformitate cu ghiudl de participare pentru procedura de selecție a orașului pentru acest titlu.
„Până în 10 octombrie municipiul Suceava să poată depune candidatura pentru Capitală europeană a culturii 2021. S-a spus aici că Primăria Suceava nu sprijină cultura atât cât trebuie. Într-adevăr, întotdeauna este loc de mai bine, dar aș dori să vă aduc aminte că în Consiliul Local ați aprobat în nenumăratele mandate o sumă de peste 3 milioane de lei. S-au aprobat proiecte importante. Municipiul Suceava este partener la foarte multe evenimente culturale…chiar și asocieri cu asociații culturale”, a spus viceprimarul Sucevei, care a reamintit că Primăria, prin deliberativ, a alocat fonduri și pentru viitoarea catedrală Ortodoxă care ar putea fi sfințită în acest an.
„
Fac un apel la consens politic și să fim cu toții de acord la acest proiect, s-a politizat prea mult acest subiect și din acest moment specialiștii trebuie să lucreze. Ca susținători putem fi cu toții alături de acest proiect. Putem sprijini acest grup de lucru dar deciziile și ideile trebuie să fie ale lor și noi, le vom aproba într-o ședință de Consiliul Local, așa cum spune procedura, Suceava când se dă startul și cu celelalte localități din țară să aibă o șansă reală”, a spus Harșovschi care a precizat că pe lânga lista cu cei 46 de oameni de cultură care sprijină acest proiect au mai fost strecurați și 2-3 oameni politici dar „ei vor fi rugați să se implice în cultură”.
El a spus că este de așteptat ca și alți oameni de cultură să se implice iar 4 persoane și-au anunțat deja voința de a se implica.
„Preotul Iustinian Ciprian de la Biserica Sf. Dumitru, maestrul Pânzariu Pim, Cărăbuș Gabriel și Șerban Stroie și-au exprimat obțiunea, din partea Primăriei Suceava pe partea tehnică îi propun pe doamna Alina de la cabinetul primarului și pe Răzvan Marcu de la Compartimnetul de Cultură. Aceste persoane vă propun să le validăm astăzi, cu mențiunea că această comisie va fi completată ulterior din partea doritorilor ,oameni care vor fi apolitici și care va fi validată ulterior, într-o ședință”, a mai spus viceprimarul Sucevei,susținând că se dorește deblcoarea situație și pași concreți pentru demararea acestui proiect.