Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a primit, vineri, votul de încredere al deliberativului județean pentru promovarea inițiativei lansate în urmă cu mai bine de o lună de zile de deputatul liberal Alexandru Băișanu referitoare la proiectul Suceava-capitală culturală europeană.
Chiar dacă în deliberativ au existat voci care se declarau nemulțumite de acest proiect, până la urmă, șeful administrației județene a primit girul aleșilor. Între nemulțumiți se afla şi consilierul PNL, aripa PDL, Cristina Irimie, care spunea că nu are habar de acest proiect.
O altă voce de la masă a fost a consilierului PNL aripa PDL, Sorina Barbu, care s-a declarat împotriva proiectului. Cei mai deschişi la discuții au fost consilierul Mihai Grozavu și președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, care au încercat să-i convingă pe ceilalţi consilieri de importanţa proiectului.
Șeful administrației județene a explicat că prima idee avansată despre Suceava-capitală culturală europeană a făcut-o chiar domnia sa, în 2008, când era europarlamentar, dar care a fost abandonată ulterior.
„Am cerut un vot plenului deliberativului pentru că în Consiliul Local de-a lungul timpului au fost decizii schimbate în scurt timp. S-au organizat ședine de îndată, foarte îndată, ordinare, extraordinare și atunci ca măsură de precauție, am luat decizia că dacă cei din CL vor cu adevărat un proiect pentru Suceava vor să îl facă suntem de acord. Am demonstrat că în CJ nu există ceartă şi voință politică. Toți colegii au votat, și vechiul PDL, și noul PNL, și toți consilierii. Lucrul acesta demonstrează că a dus la funcționarea consiliului. Ideea de Suceava -capitală europeană a fost avansată de către mine când eram parlamentar european și am venit cu ideea către Primăria Suceava și Consiliul Județean, de a încerca să implementăm un proiect de capitală europeană. Am vorbit și cu domnul Flutur care m-a trimis la domnul Fleicher, pe atunci consilierul domnului președinte, iar Fleicher fiind din Iași nu a achiesat la inițiativă. Nu aș putea să vă spun atunci ce a gândit domnul Flutur sau domnul Lungu, ceea ce este cert este că nu s-a mișcat nimic”, a spus Nechifor, care precizat că dacă porneam cu proiectul acesta măcar ,,un pic mai devreme, eram mai relaxați ca termene și ca timp”.
Nechifor a amintit că județul nostru are dublat numărul de evenimente culturale majore față de cele dinainte de 2012 care atrag un număr foarte mulți turiști.
„Dacă ar fi să vorbim doar de Suceava nu avema foarte multe evenimente culturale dar lucrând în echipă putem să punem mână de la mână, să facem eforturi astfel încât să conturăm acest concept. Depunerea acestui proiect se întâmplă în octombrie, nu necesită nu știu ce specialiști care îi găsești în India sau altă parte, avem foarte multe personalități culturale, avem specialiști care au mai făcut proiecte și sunt capabili să vină cu informări, care pot să arate ce trebuie făcut, trebuie o echipă de coordonare la care să fie integrat și oameni de primărie, de la CJ, Muzeu și dacă cei de la Consiliul Local decid, noi nu putem fi găsiți nepregătiți, ci vom putea fi parteneri”, a spus Nechifor, subliniind că proiectul trebuie efectiv depus de localitate și nu de Consiliul Județean.
„Nimeni nu ne împiedică să fim parteneri onești, responsabili, cu un spațiu cultural important.Vom promova în august acest concept la Turneul celor patru regiuni din Europa din Suceava pentru că acesta trebuie să treacă granițele județului și să fie un proiect al Bucovinei istorice. Suntem apropiați ca relație cu Cernăuți-ul și suntem ce vrea UE, vrea o Europă a regiunilor, iar Bucovina paote fi definită clar ca și regiune europeană, istorică și de viitor. Trebuie să înțelegem că frontierele nu trebuie să mai fie bariere nici în calea culturii, nici în calea relațiilor uman,enici în calea dezvoltării și cred că un proiect cultural care să includă Suceava și Cernăuțiul, parteneri externi din Germania și Franța poate să arate că la capătul Europei există capacitate, avem viziuni care seamnă cu cele care au fost la baza creerii comunităților europene. Suceava și Bucovina pot oferi suficiente argumente celor care sunt decidenți în comisia de selecție și să dea Dumnezeu să ne putem înțelege să putem face acest proiect”, a mai spus Nechifor.
Nechifor susţine, de asemenea, că proiectul s-a dus într-o zonă politică, lucru care nu este deloc indicat.
„Dezbaterea pe tema acestui proiect s-a dus într-o zonă politică. Prost …de ce a ajuns în politică? Dar putem să o reparăm…Dacă cei de la Consiliul Local sunt de acord cu chestiune aceasta noi nu vrem să fim împotrivă. Foarte important este că vorbim aceeași limbă. Am sentimentul că acum vorbim pe mai multe voci, mai multe discursuri, mai multe limbi…nu este în regulă. Să spunem clar: vrem să îl facem sau nu”, a conchis Nechifor.