Deputatul de Suceava Sanda Maria Ardeleanu a declarat că susţine cu tărie proiectul Bucovina- capitală culturală europeană, dar refuză ca acest proiect să fie „confiscat politic”.
Parlamentarul a făcut referire la declaraţiile recente ale deputatului PNL Alexandru Băişanu.
„Pentru evitarea oricăror ambiguităţi, mă văd nevoită, ca urmare a nominalizării mele repetate în aparițiile mediatice ale domnului deputat Ștefan Alexandru Băișanu, de a-mi exprima, încă o dată, poziția față de proiectul lansat de dramaturgul bucovinean Matei Vișniec acum doi ani, Bucovina – capitală culturală europeană[…]. Susţin proiectul cu toată convingerea că bucovinenii trebuie să aibă dreptul la un altfel de cultură, instituționalizată, de anvergură, coerentă și condusă de oameni cu viziune, cu credibilitate, care se pricep la actul managerial cultural. Nu cred, însă, într-un proiect de o asemenea amploare lansat într-o competiție internă de partid pentru primăria Sucevei”, susţine Ardeleanu.
Potrivit acesteia, acest proiect cultural trebuie făcut în concordanţă cu cerinţele sucevenilor. Deputatul susţine desfăşurarea unui referendum prin care sucevenii să îşi exprime opiniile.
„Nu vreau ca un asemenea proiect să fie confiscat politic și sucevenii, care au dreptul să se exprime, de ce nu, chiar printr-un referendum, ca în țările civilizate, să fie păcăliți și induși în eroare. Nu vreau ca iniţiatorii proiectului, oameni de cultură cu prestigiu mondial, să fie atraşi într-o capcană politicianistă, întrebându-mă, de ce, până acum cei care imploră unitate în jurul ideilor şi valorilor, nu au fost auziţi pe acest teren”, a mai precizat parlamentarul sucevean.
Sanda Maria Ardeleanu a susţinut şi alte proiecte culturale precum Ciocănești – Satul cultural al României (2014) sau Teatru la Suceava.
„Pentru proiectul Bucovina-capitală culturală europeană nu am fost invitată la nici o discuție aplicată. Singura persoană care m-a invitat să depun propuneri pe o strategie culturală pentru Suceava este domnul deputat Ioan Balan. Am lucrat și continuăm să o facem, într-un grup de specialiști. Pregătirea unui mega-proiect, precum Bucovina – capitală culturală europeană, poate dura câțiva ani, cei care au făcut proiecte știu lucrul acesta. […]. Bucovina – capitală culturală europeană nu poate și nu trebuie să fie un proiect de campanie. De altfel, nu putem face cultură cu patimă, agresivitate sau pe genunchi”, a adăugat Ardeleanu.