Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Sucevean reţinut într-un dosar de trafic de migranţi de origine arabă spre spaţiul Schengen

retinutUn tânăr în vârstă de 34 de ani din municipiul Suceava a fost reţinut pentru 24 de ore şi dus ieri după-amiază la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare preventivă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava acuzându-l că făcea parte dintr-o reţea de trafic de migranţi.

Mihai Andrei Cioraru a aflat verdictul judecătorilor aseară, în jurul orei 20.00, propunerea de arestare preventivă fiind respinsă, iar tânărul lăsat în libertate sub control judiciar, scrie Monitorul de Suceava.

În acelaşi dosar, anchetatorii au cerut arestarea în lipsă a unui alt tânăr, Constantin Marius Stoian, din judeţul Botoşani, despre care există date că ar fi plecat din ţară.

Potrivit unui comunicat al anchetatorilor, cei doi inculpaţi sunt cercetaţi într-un dosar în care se fac investigaţii cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi a şase infracţiuni de trafic de migranţi.

Ancheta este desfăşurată de poliţiştii Serviciului  de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul BCCO Suceava, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană Suceava, al Serviciului Operaţiuni Speciale Suceava, al Centrului de Supraveghere şi Control Trecere Frontieră Aeroporturi  – Bucureşti – Otopeni, al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea şi al Sectorului Poliţiei de Frontieră Oradea, precum şi al lucrătorilor din cadrul IGI – Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi.

 

Ce rol avea suceveanul în acest grup infracţional organizat

Potrivit anchetatorilor, Mihai Andrei Cioraru este acuzat că în perioada martie-aprilie 2015 a sprijinit un grup infracţional organizat, care acţiona în zona municipiului Bucureşti, pe relaţia Bulgaria – România – Ungaria, grup specializat în comiterea de infracţiuni de trafic de migranţi de origine arabă, în scopul obţinerii de importante foloase patrimoniale, constituit de cetăţeni români şi străini, toţi inculpaţi într-un dosar penal instrumentat de structura centrală a DIICOT.

Grupul infracţional organizat, explică procurorii DIICOT Suceava, acţiona împreună şi în mod coordonat, fiecare membru având roluri bine stabilite. O parte dintre ei se ocupau de racolarea migranţilor de pe teritoriul Ucrainei, îndrumarea, călăuzirea în vederea trecerii peste frontiera verde din Ucraina în România pe raza judeţului Botoşani. Altă parte a grupării avea rol în  transportarea, transferarea sau adăpostirea migranţilor care nu posedau documentele necesare pentru a intra legal în Uniunea Europeană, după care urma scoaterea ilegală din România a migranţilor către spaţiul Schengen.

Rolul suceveanului a fost, susţin anchetatorii, de preluare din apropierea frontierei cu Ucraina a grupurilor de migranţi, călăuzirea şi transportul acestora pe teritoriul României până în municipiul Oradea, în scopul scoaterii lor ilegale din România, misiune de care se ocupau alţi membri ai grupării.

 

Prins cu migranţi irakieni în maşină, de Poliţia Rutieră, la intrare în Suceava

Procurorii arată că pe data de 7 aprilie 2015, Mihai Andrei Cioraru a preluat de la tânărul din Botoşani şi alţi complici de-ai acestuia, de pe raza judeţului vecin, doi migranţi de origine irakiană, ce intraseră ilegal în România din Ucraina. Suceveanul i-ar fi luat pe cei doi cu maşina sa, cu intenţia de a-i duce spre municipiul Oradea, acolo unde trebuia să-i predea altor membri ai grupării.

Numai că, la intrarea în municipiul Suceava, a fost oprit de un echipaj al Poliţiei Rutiere, migranţii fiind identificaţi şi apoi cazaţi în Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, aparţinând Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).

Două zile mai târziu, arată anchetatorii, Cioraru împreună cu un alt tânăr din municipiul Suceava (I.A.V., în vârstă de 30 de ani), i-a preluat din Rădăuţi pe cei doi migranţi şi i-a dus la Oradea, transferându-i către traficanţii care urmau să-i scoată din ţară.

 

Transportul a 11 migranţi ascunşi în semiremorca unui camion, interceptat în Vama Borş

La câteva zile distanţă, tânărul din Botoşani, Constantin Marius Stoian, şi alţi suspecţi i-au predat lui Cioraru alţi doi migranţi, pe care acesta, cu ajutorul unui alt sucevean (C.A.B., de 24 de ani), i-a transportat tot la Oradea.

“În urma schimbului de date realizat cu lucrătorii poliţiei de frontieră, cei patru migranţi (la care se adaugă alţi şapte racolaţi din alte centre de cazare ale IGI), au fost depistaţi în Punctul de Trecere a Frontierei Borş, în semiremorca unui camion al cărui şofer, în schimbul unei sume consistente de bani, asigura transportul lor ilegal spre Spaţiul Schengen”, se precizează în comunicatul DIICOT Suceava.

Cei 11 migranţi (9 bărbaţi, o femeie şi un copil) erau cetăţeni sirieni, irakieni şi un cetăţean palestinian, cu vârste cuprinse între 4 luni şi 51 de ani, care intenţionau să ajungă ilegal în Germania, plătind sume de ordinul miilor de euro pentru a ajunge în spaţiul Schengen.

 

Percheziţii la Suceava şi Botoşani

Acum două zile, în acest dosar s-au făcut cinci percheziţii domiciliare  pe raza municipiului Suceava şi a judeţului Botoşani, în urma cărora a fost reţinut Cioraru, fiind ridicate în vederea cercetărilor ţigări de contrabandă, două autoturisme, şase telefoane mobile, opt cartele SIM, două carduri de memorie precum şi mai multe înscrisuri cu valoare probatorie.

“Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor”, mai precizează anchetatorii.

 

Migranţi ascunşi în portbagajul maşinii unui poliţist de frontieră

În dosarul instrumentat de structura centrală a DIICOT au fost puşi sub acuzare ceilalţi membri ai grupării, fiind arestaţi, în februarie 2015, trei indivizi, alţi cinci primind arest la domiciliu, iar un alt inculpat control judiciar.

În aprilie 2015, au mai urmat alte patru arestări, după flagrantul făcut în PTF Borş, cu tirul în care se ascundeau cei 11 migranţi.

Acum două luni, pe 13 mai, a mai fost un control la Giurgiu, fiind oprit în trafic un VW Passat, înmatriculat în Bulgaria, la volanul căruia era un poliţist de frontieră. În portbagajul maşinii acestuia au fost găsiţi ascunşi doi cetăţeni sirieni.

Sursa: Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*