Pelerinii au venit în număr mare să se închine la racla cu moaștele Sf Ioan cel Nou de la Suceava încă de la primele ore ale dimineții, când aceasta a fost scoasă din biserică și așezată în baldachin în curtea complexului monahal.
Jandarmii au făcut un gard de protecție pentru ca cei care vor să treacă pe la raclă și să se închine să nu se înghesuie și să stea la rând. Pelerinilor veniți cu o zi înainte pentru sărbătoarea de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava le sunt asigurate spații de cazare la căminele mai multor licee din Suceava.
Totodată, Primăria le pune la dispoziție și microbuze în mod gratuit pentru ai duce la destinaţie. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că au fost pregătite 300 de locuri de cazare la un număr de cinci cămine ale unor colegii din Suceava.
„Cei de la Poliția Locală și cei de la ISU îi vor îndruma și îi vor duce. Sigur că vor merge la cazare cei care doresc şi nu vor să își petreacă noaptea în curtea mănăstirii”, a spus Ion Lungu.
Sunt însă și pelerini care vor să doarmă în curtea Mănăstirii Sf Ioan. Aneta Chiș din Maramureș a venit împreună cu alți 46 de consăteni. Ea a spus că nu mai ține numărul anilor de când vine la mănăstire să se roage la racla cu moaștele sfântului.
„Am fost grav bolnavă și de când am venit să mă rog mi-a trecut. Stau la slujba de privegehre și rămân aici peste noapte. Altfel, pentru ce am venit?”, ne-a spus maramureșeanca.
Și Maria Răileanu, de 79 de ani, din Sirețel-Lespezi susține că va rămâne peste noapte alături de fiice și nepoate în curtea complexului monahal.
„Vin de mulți ani. Ne rugăm la sfânt și simțim ajutărul dar trebuie să ai credință. Dormim aici în curte. Am venit cu pătură de acasă”, ne-a spus bătrâna.
Credincioșii participă în marţi seară la slujba de priiveghere oficiată de un sobor de preoți în frunte cu arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen. Mâine, la sfânta liturghie va fi prezent Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Daniel, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teeodosie și IPS Macarie, episcop al Europei de Nord.