Sâmbătă 21 Septembrie 2024, Actualizat acum 264 zile 12:00 am

Preot interzis în bisericile şi mănăstirile din judeţul Suceava

preotUn preot are interdicție să slujească în bisericile și mănăstirile din județul Suceava. Părintele Andrei, cel care până în urmă cu două săptămâni a slujit la schitul Sfântul Nectarie, din Dorna Arini nu mai are voie să  oficieze niciun fel de serviciu religios în lăcașurile de cult din județul nostru.
like-facebookDecizia a fost luată de Arhiepicopia Sucevei și Rădăuților. Starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, ne-a declarat că decizia a fost luată în urma discuțiilor  de la Arhiepiscopie. Trebuie precizat că cel care răspunde de mănăstirile și schiturile din județul Suceava este starețul Mănăstirii Putna.  La schitul Sf Nectarie, au fost aduși să oficieze slujbele religioase  trei preoți călugări.
Starețul Mănăstirii a spus că decizia este definitivă și speră ca situația  să  revină la normal, fără scandal. Mai mulți credincioși au  înaintat Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților un memoriu,  atât pe mail, cât și în scris, în care solicitau revenirea părintelui Andrei la schitul cu pricina, în caz contrar  urmând a lua măsuri prin care activitatea de la schit va fi obstrucționată.
Şi așa s-a și întâmplat. Au săpat un șanț, au decuplat lăcașul de cult de la energia electrică, iar drumul spre schit a fost ferecat cu un lacăt. Chiar și înalta față monahală de la Putna a rămas  înmărmurită de situația nu tocmai plăcută în care s-a ajuns.
Numai că în spatele acestor instigări ale credincioșilor stă un cadru didactic din Vatra Dornei care, potrivit unor surse, ar fi scris în tabelul cu nume înaintat Arhiepiscopiei și minori.
Trebuie amintit că  părintele Andrei  a slujit la acest schit până la mijlocul lunii mai,  însă  ca prelat  aparținea de Arhiepiscopia Tomisului condusă de IPS Teodosie,  și nu  Arhiepiscopiei Sucevei și  Rădăuților. Oamenii cereau  revenirea părintelui Andrei  la schit.
Schitul Nectarie a fost ridicat pe teritoriul județului Suceava, acolo unde Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților își dă acordul pentru ridicarea unui lăcaș de cult ortodox, dar unde și preoții primesc binecuvântarea pentru a sluji la o anumită biserică.
Pământul pe care a fost construit edificiul a fost primit ca donație de la o familie de credincioși. Aceștia  ar fi donat părintelui Andrei bucata de pământ cu dorința de ridica un schit care să poarte numele Sf Nectarie. Credincioșii arată că schitul a fost ridicat timp de trei ani de  oamenii din zona Vatra Dornei, dar și din toată țara: Bistrița, Satu Mare, Galați, Botoșani, Arad, Oradea etc. 

Au fost ani de jertfă atât din partea noastră, dar mai ales a părintelui care s-a dedicat acestui lucru, sacrificându-și tot timpul, viațși sănătatea stând împreună cu credincioșii zi și noapte, ascultându-le spovedaniile, îndrumându-I canonic. Condițiile au fost vitrige, schitul fiind pe vârful Bârnărel, drum de acces nu exista, apa a trebuit carată de la distanță până sus. Oamenii au scormonit muntele cu mâinile, scormonind piatra de temelie. Un mare merit a avut  părintele care prin harul și dăruirea pe care le are, a adunat în jurul său oamenii care l-au îndrăgit și ajutat necondiționat. A fost un efort comun, un vis comun închinat lui Dumnezeu. Pentru asta colegii preoți au luat atitudine, reclamându-l spionându-l și acuzându-l de cele mai mârșave lucruri –că deschide cartea, că hipnotizează oamenii, că este sectant, eretic etc. Noi, cei care îl cunoatem mărturisim că toate aceste lucruri nu sunt adevărate, ci au fost scornite din invidie”, susține unul dintre credincioși.
Oamenii care îl vor pe părintele Andrei înapoi la schit spun că l-au ajutat și chiar l-au și împrumutat şi susțin că atunci „când totul a fost gata, când bucuria ar fi fost deplină, a venit ca o secure decizia superiorilor ca părintele Andrei să plece la  Constanța”.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*