Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Consilierul primarului din Preutești, cercetat pentru tăieri ilegale de arbori, și-a dat demisia din funcție

ocol silvic falticeniConsilierul primarului din Preutești și-a dat demisia din funcție. Ciprian Cihoski, consilierul personal al  edilului  din Preutești,  moştenitor al unei baronese,  a renunțat la funcția de consilier.  Primarul Vasiliu Ion a declarat că demisia a fost de comun acord.

El a venit și și-a înaintat demisia din funcție, iar eu am fost de acord. Poate este mai bine pentru mine întrucât  e mai bine să își clarifice problemele”,  a spus edilul comunei.

like-facebookCiprian Cihoski a  stat încarcerat 24 de ore după care instanța a decis arest la domiciliu, iar ulterior, cercetarea în stare de libertate alături de ceilalți inculpați.
El a fost reţinut în data de 3 februarie 201,  pentru 24 de ore după ce, împreună cu şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Constantin Nistor, şi cu alţi şase lucrători silvici, ar fi  tăiat peste 7.000 de arbori din pădurea moştenită de Cihoski, creând un prejudiciu de circa un milion de lei.

De cealaltă parte, consilierul primarului se consideră victimă și că de fapt el a reclamat la Direcția Silvică faptul că  fost furat, iar furtul ar fi fost comis de către angajați din silvicultură. 12 percheziţii şi descinderi  în Fălticeni, printre locaţiile percheziţionate aflându-se Ocolul Silvic Fălticeni şi Primăria Preuteşti au avut loc la începutul lunii februarie. Judecătoria Fălticeni a emis atunci,  şapte autorizaţii de percheziţie, fiind vizaţi funcţionari din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni şi a cantoanelor silvice arondate. 

 
Moștenitor al  contesei  Wanda Cihoski care i-a lăsat moştenire circa 800 de hectare de pădure, dar despre care nimeni nu a auzit
 
Infracțiunile de care erau acuzați sunt tăiere ilegală de arbori, abuz în serviciu, infracţiuni de fals, precum şi infracţiuni asociate regimului silvic. Prin activitatea lor infracţională, cei şapte suspecţi care au fost duşi la audieri cu mandate de aducere, au creat un prejudiciu estimat la circa un milion de lei. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010 – 2014, Ciprian Ştefan Cihoski, consilierul personal al primarului Ion Vasiliu din comuna Preuteşti, judeţul Suceava, a hotărât să vândă ilegal lemnul rezultat din tăierea ilegală de arbori de pe o suprafaţă de circa 170 de hectare de pădure pe care a moştenit-o de la mama sa adoptivă, contesa Wanda Cihoski care i-a lăsat moştenire circa 800 de hectare de pădure în zona Preuteşti, Basarabi, Huşi, din judeţul Suceava, precum şi în zona municipiului Paşcani, din judeţul Iaşi. Numai că de această contesă nimeni nu a auzit, ci doar consilierul primarului.  
Paza pădurii din Preuteşti era asigurată în acea perioadă de Costică Nicolaievici şi Petru Marişca, ambii având funcţia de pădurari în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni. În luna septembrie 2009, fără ca Cihoski să fi făcut vreo solicitare de marcare a arborilor, Constantin Barna Nistor, în calitate de şef al Ocolului Silvic Fălticeni, a emis în mod ilegal o delegaţie de marcare, în baza căreia Lucian Pîslaru – în calitate de tehnician silvic în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, împreună cu muncitorii Alin N., Gheorghe P., Ion P. şi Costel V., care au marcat 1.121 de arbori. Ulterior, şef Ocolului Silvic Fălticeni a emis şi o autorizaţie de exploatare către SC Dever COM SRL Fălticeni, o firmă care figurează fără salariaţi, deşi ştia că lemnul urma să fie exploatat de Ciprian Cihoski şi Costică Nicolaievici.
De asemenea, au fost întocmite procese – verbale în fals prin care se consemna că anumite partide de exploatare au fost redate către o societate de exploatare de profil. Prin aceeaşi metodă, de întocmire de acte false şi atribuire fără drept a unor parcele de pădure spre exploatare, cu încălcarea prevederilor legale incidente în domeniul, în anul 2010 au fost marcaţi şi tăiaţi 883 de arbori, în perioada 2011 – 2012 peste 3.000 de arbori, în anul 2013, peste 1.000 de arbori, iar în anul 2014, un număr de 1.002 arbori. Astfel, în perioada 2009 – 2014, pentru a se tăia ilegal arbori, Cihoski, Nistor şi compania au folosit această metodă de nu mai puţin de 16 ori. Lemnul tăiat ilegal a fost vândut către diferite persoane de Ciprian Cihoski şi Costică Nicolaievici. Anchetatorii au stabilit că prin activitatea ilicită au fost tăiaţi ilegal şi ulterior vânduţi peste 2.000 de metri cubi de material lemnos. I

Ciprian Cihoski, precum şi a lucrătorilor silvici Constantin Barna Nistor, Costică Nicolaievici, Petru Marişca, Cezar Ungureanu, Cezar Pavăl şi Lucian Pîslaru sunt acuzați de  „tăiere fără drept de arbori”, „fals intelectual”, „uz de fals”, „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, „abuz în serviciu”, precum şi alte infracţiuni asociate regimului silvic.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*